Ucapanku...

Your Update :
Assalamualaikum...jemput masuk!sila tinggalkn jejak anda di Cbox atau di ruang komen, saya pasti akan balas kunjungan anda...terima kasih..

khasiat kecantikan dari Lidah Buaya (aloe vera)

Aloe Vera..cntik nama ni...msa zman sekolah rendah lu time bljar sains cikgu ada sebut nama ni..mula2 ingatkan tokoh sains mat salleh..bila dgar betul2 la pokok lidah buaya rupanya...huhuhu...trfikir gak asal la nama dlm bhs melayu lidah buaya...nama inggeris lak bkan main lg lawa kan...



ok lidah buaya or aloe vera ni nama sainstifik dia ialah Aloe Vera Linn...tumbuhan ni boleh dijumpai di seluruh dunia dan tempat asalnya ialah di Afrika selatan...nama aloe vera ni brasal dpd bhs arab iaitu alloeh yg  membawa mksud pahit.. Pada tahun 1500 sebelum masehi, orang-orang mesir telah mula menggunakan aloe vera untuk mengubat kelecuran akibat terbakar, jangkitan kuman dan serangan parasit... 

berbalik kpd khasiatnya pula..tumbuhan ini sememangnya mempunyai bnyak rhsia kesihatan..selain itu ianya dapat membantu menyuburkan rambut dan ape yg menarik ialah  tumbuhan ini bermanfaat dlm kecntikan.. hal ini kerana aloe vera mempunyai kandungan nutrisi dan mineral yg di perlukan oleh kulit manusia.. antara khasiat aloe vera ni dlm kecantikkan ialah:

1) sebagai anti-penuaan dan anti-oksida

kndungan mineral sprti vitamin C, vitamin E dan zink yg trdpt pd aloe vera ni sgat brmanfaat sbgai anti-oksida secara semula jadi dan membantu melembatkan proses penuaan. kndungan nutrisi yg trdapat dlm tumbuhan ni juga dpt membantu mengurangkan tanda2 menuaan sprti kedutan pd wajah... lendir yg trdapat dlm aloe vera ini akan meresap ke dlm kulit dan membantu melembutkan kulit selain menjdikan muka kita kelihatan brseri2...

2) dpt mengatasi kulit brminyak..

kulit jenids yg brmiyak sememgnya amat merimaskan..betul sy prnah mengalaminya...rsa dri kurang brkeyakinan..hurm..tpi aloe vera dpt membantu sape2 yg mempunyai mslh ini... kndungan pH yg trdpat dalam tumbuhan ini dikatakan dpt membantu mengawal dan mengimbangi pengeluaran minyak yg brlebihan pd wajah kita... jika anda rajin membuat masker aloe vera stiap hari akn dpt membantu wajah anda dpd di singgahi oleh JERAWAT!..

3) dapat menyejutkan kulit wajah..

kulit muka yg sensitif sememgnya amat pedih jika trdedah dgn pancaran chaya matahari...jika bgitu...amalkan tips ini..
~cuba elakan dpd sinaran matahari jika trkena dan trasa pedih dan tegang jgn terus mencuci muka utk menyeyukkannya..elakkan brbuat demikian..
~biarkan seketika wajah anda 
~setelah beberapa minit, sapukan wajah anda dgn aloe vera ke seluruh muka dgn lendirnya..
~hal ini krna lendir aloe vera dikatakan dpt menyeyutkan dan mendinginkan kulit wajah yg trbakar akibat sinaran matahari..
~biarkan beberapa saat dan kemudiannya bilas dgn air..
~anda akn merasakan kulit wajah anda lembut..

4) mengendurkn otot di bhagian mata..

pernahkah anda merasakan penat di bhagian mata?? aloe vera dpt menyegarkan mata anda..cara2nya adlh sprti dbwh..:
~ambik aloe vera dan belah dua batangnya..
~simpng kedua-duanya di dalam peti ais sebelum menggunakannya..
~setelah itu, letakkn di atas mata smbil tidur beberapa saat..
~anda akn dpt merasakan mata anda akan relaks dan segar..

5) kelebihan lain..
ranbut yg cantik...sape yg tidak mahu...untuk mendapatkan rambut yg cantik, brkilau dn xmudah rapuh amalkan dgn menyapu aloe vera ke atas rambut sbgai creambath secara rutin sekurang-kurngnya seminggu sekali, lendir yg ada pd aloe vera ini dpt membantu mengurangkan pengeluaran minyak brlebihan pd kulit kepala srta menjaga kelembapan rambut..

mengubati tangan yg melecur...ambil satu batang aloe vera, ambil isinya dan tumbuk sehingga hancur..kemudian letakkan isi yg ditumbuk tdi ke dlm kain brsih dan balutkan ia pd bekas luka tadi..



cantik sememngnya sangat subjektif...kecantikan xsemestinya hnya diluar sahaja cantik haruslah brmula dari dalam...:-) selamat mencuba...



BiLa KiTa TerLaMpau PeRcaYaKan KaWan...

Salam...
hurm...minggu ni minggu yg penuh debaran...sebabnyer?? sebabnyer adalah...minggu ni result dah kuar...20 hb 6 2011..ni la thariknya...huhuhu...ak pn dah selamat tgok.. wlaupn ak ,engharapkn dekan tapi target xtrcapai..ok la kali ni lebih baik dri yg lepas2 wlaupn xtrcapai ape yg ak harapkan...sedih??? memeng ak sedih sebbnye xcapai pe yg ak nak...hurm tpi syukur alhamdulillah trma kasih Allah..atas rezki yg diberikan...
ohyer...brbalik pd tajuk di atas...huhuhu...ak memg sedih sgt...kecik ati...terkilan...kecewa..pe lagi yer yer??? semualah yg seangkatan 2... itu lah yg ak rasa semlm n hari ni...Tuhan saja yg tau... ak hanya dpt bersabar jer...hurm.. kawan ak pandai2 jer dia bukak portal ak guna password ak n tgok result ak..oh my god!!!!! no..no...no..no..no...cuba kamu...iyer kamu yg baca ni...kamu la..huhuhuhu...fikirkan patt ker dia buat mcm 2...menda 2 tersagat pribadi... memg kami kawan baik..tpi itu bkn tiket untuk dia buat macam 2...hal pribadi cam 2 jgn dibuat mcm makan biskut...betul x???huhuhu
lain la..klu dia mtk izin dgn ak kan...ak pn xkan la rsa sakit ati, kecik ati n seangkatan dgnnyer...ni x sepatah pn dia xcakap kt ak...wahhhh!!!! tkar la pssword 2.. mgkin korg fikar cmner dia taw pssword ak kan??? hurm dia taw pssword ak n ak taw pssword dia...sbbnyer ari 2 bg untuk add/drop subjek huhuhu kerana line internet kt tempat kami bajar 2 xbrape nk ok..cam kura2..so bagi la kt dia untuk add/drop subjek ak..n klu line ak ok ak lak yg buat tuk dia..huhuhu 2 la sbbnyer..
tpi ak xla p bkk portal dia tampa kebenaran wlaupn ak ada pssword dia...huhuhukkk....mgkin lain kali ak xkan pcyakan sape2 lagi...korg di luar sana jgn la jdi cam ak yer..jgn sia2kan kepercayaan yg kawn kita bagi untuk kita...bila dah kepercayaan itu hilang kita xakan dipercayai lagi..jgan sesekali yer...itu la pembelajaran moral kita pd hari ini...hehehehe...
sekian terima kasih..wassalam...


~rsa cam nk menjerit jer....arggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!! fuh lega...hehehe~

Terengganu-Kedah-Pulau Pinang-Perak: 4 buah negeri dalam satu minggu..

Assalamulaikum semua..(ceh mcm la ada org nk bca…hehehe klu da org bca la kan)

Cerita yang ak nak ceritakan ni adalah mengenai kisah perjalanan ak ke P. pinang… seronok?, gembira?, syok???? Entah ak pn x taw nk ckp pe prsaan ak pd msa itu…mgkin lbih kpd risau kot…ok berbalik kpd tajuk 2 tdi..hurm cam ni ceritanya…

Pd suatu hari..hahahakkk xpn alkisah tersebutlah kisah….hehehe

Ok la byk buat lawak lak ak ni..kata nak cerita tpi xmula2 lg kn..hehe ok begini ceritanya.. nak dijadikan cerita pada 28hb ari 2 tuan ak suruhlah ak dtg ke pulau pinang ni dmana trletaknya unit kami di sana… so nak xnak ak trpaksa la pg jgk kesana demi msa dpn ak..cehwahhh!!! mula2 2 ak ajak la member satu intake ak surh teman ak siap ak nk seponser tiket lagi pdhal ak pn xde duit mana pn…huhuhu..
Mula2 2 member ak ckp ok pastu dia seyap jer..hurm ak mls ar nk paksa2 org ni..huhuhu…sedih jgk ak mula2 2.. smpai nagis jgk..wawawa tpi nk buat camner dh org xsudi kita xleh nk pksa.. n pda msa 2 ak dh beli tiket pn, tikat 2 turun dkt alor star yer la kan perangcangan awal ak memg nk trun stu sbb senang kwn ak tu nk jumpe n kami leh pg sama2.. tpi dah dia xsudi trpasalah ak sorg…ak naik bas pd 1 hb 6 kul 10.30 mlm.. sampai sana kul 5 pg cam 2.. lebih kurang dlm 8 jam la ak dlm bas..sampai2 jer, ak xtaw nk ke mna wawaw…rangcang nk jer ak lepak dlm surau smbil tunggu siang.. sampai jerk t surau ak tgok ada sorg mak cik syok jer dia tdo dalm 2 siap ada selimut lg.. nampk cm surau tu dh jdi cm rumah dia..lama ak duk brdiri kt dalam 2..tgh brfikir ke mana ak nk pg..pikir pya pikir akhirnya ak mbik keputusan tok lepak kt tempt menunggu jer… lepak dkat stu dalam seteggah jam dtg la sorg akk n anak dia, dia ni dri kuala lumpur nak balik ke jitra.. ak tya la dia knape xturun terus jer kt jitra dia cakp dia nak turun dkt dpn airport trus so klu turn dkt bustop jitra jauh jgk dia nk balik ke umah mak dia… jdi baik dia trun di sni.. ak pn ckp ooooo..hehehe… kmi duk brbual2…

Laps lama 2 ak trfikir klu ak p cri hotel murah pn ok gak ak leh baring n mandi…sementara tunggu siang… pastu ak pn ronda2 la cari hotel murah sorg2..rsa takut ak buang jauh2 just tawakal jer… yer la dlm keadaan pagi2 buta ni ank dara jalan2 cri hotel sorg2..huhu.. akhirnya ak dpt la..hehehe… dgn hrga yg brpatutan bkn hotel tpi motel ok la 2.. register semua ak pn naik la kt bilik bukak jer pntu mak aii!!!! So smelly.. arghh xkisah la asalkan ak leh tdo.. ak pn tdo la pusing kanan pusing kiri..xleh tdo..huhuhu…paksa jgk tdo akhirnya ak sdar2 hp ak brbunyi membr baik ak call tya ak kt mana.. ak ckp la kt dkt motel ni..dia pn ckp ok jga dri leklok.. dia plk xleh nak temnkn ak sbb dia dh strt pktikal..
Ak pn sambng la tdo alik..tdo2 sdar2 dah pkul 11.30 pg.. ingat nak chek out kul 1..tpi pkir2 ak nak g makn lg.. ak pn bgn la p mandi huhuhu tuhan saja la taw bilik air dia cmner tpi ok la… selesai mandi 2 ak siap2 cas hp jap smbil tnggu beteri pnuh ak kemas2 ape yg ptt… selesai semua ak pn trun la chek out… pas tu teus jer ak p merybrrow kt bustop 2 psan bubur dia sedappp..hehehe makn2 pstu lepak jap…setelh sejam ak dkt sana ak pn ambik la keputusan tok kuar..msa 2 dlm kul 1 cam 2… ak kuar jer trus p cari tiket tok ke pinang… dpt la ak tiketnya…xyah tunggu lama ak trus naik bus.. smbung tdo lg dlm bas..hehehe..tdo jer kerja ak kan..hahahakkkk penat la weh!!!

Dalam 2 jam cam 2 ak pn smpai la ke butterworth n ak trus pg jeti byr rm 1.20 pastu tnggu jap n feri pn sampai la.. ni kali ke 3 ak naik feri..hehehe…yg prtama n ke 2 xpe la gan kwn2 ni ak sorg2 jer huhuhu..tpi xpe la..semuanya brjln lancar..alhmdulillah…:) xsmapai 30 minit ats feri ak pn smpai la dkt jeti seberang pulau ni…msa ats feri tu ak memg enjoy la..hehehe trfikir jgk ak mgkin lain kali ak nak p brcuti sorg2 lagi la…cm best jer…betul ak ckp.. wlaupn ak takot2 tpi semuanya ok…syukur sangat2…tgok pemandangan yg lawa, tgk kapal2 dagang yg tgah bergerak n berlabuh jgk feri2 lain yg brgerak..feri2 tu semuannya ada nama taw, stiap feri diberi nama sempena nama pulau..feri yg ak naik ni xtaw lak nama pe sbb xnampak… feri yg lain lak ada nama pulau pinang n mcm2 lg…ada 2 nama pulau kapas.. ak pelit jgk kn yerla pulau kapas kan dkat Terengganu…tpi ada dkt pinang ni..hehehehehe


Sampai jer dkt jeti seberang sana ak trus jln p bawah dgn bwk beg yg berat 2..huhuhu sakit tgan ak…semua tgok ak pelik..hehehe entah la ape yg pelik pn ak xtaw..ak cam biasa ar buat bodoh jer..hahahah….sampai jer kat bwh ak trus pg ke stesen teksi..huhuhu sbb bos ak suruh tunggu dia dkt stu..ak pn tunggu la..tunggu pya tunggu dah dalam kul 4 cm tu xjgk dia dtg..wawa ak dh gelisah… last2 dia call suruh ak naik teksi jer sbb xde transport tok g ambik ak..xpe la ak pn xkisah pn..huhuhu (tgh byak duitkan) pastu ak pn tya la uncle teksi stu tok ke KDSP..hahahakk ape yg kelakarnya dia pg sebut KWSP ak ckp bukan KDSP dia ckp lg KDPSD aduh!!! Pening ak nak terngkan kt dia..dia tya jaln pe, ak lupe lak..huhuhu…last2 ak call bos ak tya jalan pe..hehehe pas taw jaln ak pn ckp la kt dia jaln auqurium, gelugor..dia lak xtaw jln huhuhu… trfikir lak ak ape pya driver teksi la uncle ni… patu kwn dia lak cmpur tgn ..hehe siap buat peta lg tunjukkan jln kt uncle 2..huhuhu ak nak tunjuk pna ak xpasti huhuhu sbb sblm ni klu pg sana pn ada org pg ambik n hntarkn…pastu dia pn faham la…ok la fuh!!! Lega ak…msk2 jer teksi adoi mak dia bukak radio versi cina lak..wawawa ak pn layan jer…best gak lagu2 tu..hehe…

Masa dlm teksi tu dia ckp kat ak..dia kata adik t dkt nak sampai bgtaw la jln dia..ak pn iyer jer huhuhu..jwb dgn prasaan sedih huhuhu..klu ak tnjuk jln tu slh sesat la ak…sib baik la sampai jer dkt gelugur ak ingat jln..hehehe..ak pn dgn penuh confidnt surh la dia msk lorong jln auqurium surh dia sright jer n nmpk la KDSP nya…ak surh dia brhnti betul2 dpn KD…dia dgn muka penuh kepelitkan tya ak adik nak buat pe dkt sni, ada family ker..hehehe dgn bangganya ak pn ckp ak dtg buat latihan dkt sni…dia pn ckp ooo army la ni yer..ak just seyum jer..n tya brpe hinggit…dia ckp RM 20..ha!!!! RM20 huhuhu mahal giler xla jauh sgt..xpe la ak pn dgn redhanya byr la….pastu ak pn call la bos ckp ak dah sampai…silap ak pg brhnti dkt KD sebelah sna bos ak surh p kurtes..terpaksa la ak jln kaki p san gan bag ak yg berat 2 habis tgn lembut ak..hahaha(kta askar kan...hehehe) dah la nk smpai sna tu kana daki bukit skit..huhuhu 2 xpe la nak smpai dirumah lak kna naik tangga ke tinggkat palng atas tngkat 4 2…uwaaaa penat geler ak msa 2… smpai2 jer bos ak surh brhat lu…ok xpe la..ak rehat la…baring dkt kurusi…n trlelap…

ak smpai sana ari khamis..ari jumaat brmula la aktiviti untuk selamatkn impian ak..huhuhu sampai la ari khamis 10hb...ari jumaat 2 ak brtolak ke Ipoh perak sbb ari isnin ak dah mula praktikal... berkejaran la ka ke jeti untuk keseberan sana.. sib baik ada pn. fizah suby USM...ak mtk tlg dia hntarkn ak ke jeti... sampai jer butterworth ak terus cari tiket ke ipoh... sudah beli tiket kna tunggu jap.. org jual tiket 2 ckp tunggu kejap jer..ak tunggu pnya tunggu dkt 2 jam bru bas leh gerak... kejap kan ak kna tunggu...cam harammmm!!!! huhuhu sabor jer la... dah la ak cam nak kebulur..xmkn agi..ak mkn pn mkn roti jer 2 pn 3 keping jer dari pg tdi.. msa tunggu 2 ada la nmpk kedai burge..cam sedap... ak pn p la lintas jalan ke kedai burge 2... oder la burge ayam special..tunggu2..xsiap2 jgk..huhuhu.. tgok2 mak aihhh!!! lembatnya dia buat kerja..huhuhu.. xpe lapo pya psal ak snggup tunggu lg... bila ak tgok kt tempat ak duk tunggu bas tdi abg yg jual tiket 2 cam duk cari ak..ak pn p la kat dia.. ak tya dia " bang bas dah ada eh..." dia ckp a'a dah ikot abg 2..ak pn ambik bag n trus pg kedai burge 2 balik n ckp bang cancell..sambil seyum buat uka xbersalah..hehehehe...

sampai jer kat bas 2..naik la huhuhuhu...fuh!!! selamat ak..tpi lapo huhuhukkk.. bas pon brtolak...dalam 2 jam ak sampai kt ipoh..alhamdulillah...blm spt ak nak call akak siah dia dah call ak..hehehe selamt krdit ak..hahaha...dia surh tnggu sampai dia pg ambik ak...dan bermulalah dunia praktikal ak selama 3 bln di ipoh ini...gud luck Cikgu Miera..
stakat 2 jer cerita ak mengenai pngalam ak pg trivel sorg2…best try la cuba…hehehe klu xmncuba xtau kan cmner rsa kn…selamt mencuba..wawawa
 
COPYRIGHT OF AHLAM ITU MIMPI. DESIGN WITH LOVE BY PINKILICIOUS