Ucapanku...

Your Update :
Assalamualaikum...jemput masuk!sila tinggalkn jejak anda di Cbox atau di ruang komen, saya pasti akan balas kunjungan anda...terima kasih..

1st Anniversary Giveaway Mind Meld

Assalamualaikum...


Moh ler kita beramai-ramai men'join'kan diri dalam Giveaway nih...



#sesapa nak join kliklah dekat gambar diatas... ^-^v


okhe kawan-kawan giveaway nih bermula pada 27 Nov (hari inlah kan) dan akan berakhir pada 27 Dis 2014... so selamat ber'giveaway'!!!!

wish me luck!


Adiosss... salam sayang....





MATCHMAKER... OMG!!!!

Assalamualikum...



Haluuuu.. apa khabar semua????.... Ahlam Alhamdulillah sihat sejahtera... makin sihat kot.. entah mengapa baju semua jadi kecik... Ahlam pun jadi heran bin pelik... wawawawa ohhh.. lupakan pasal baju mengecil tu, kita story sal tajuk gempak lagi teruja nak dikongsikan nih...

Dua minggu lepas masa Ahlam tengah syok duk online.. ada kawan Ahlam tegur dia tanya.. sama ada Ahlam dah ada someone special atau tidak... Ahlam dah pelik.. tanya dia balik kenapa yer.. so dia pon  explain lah cakap ada sorang kawan dia nih tengah cari calon... OMG terus terngaga ... hahahaha... kalau nak dikira, nih kali ke tiga kot ada orang nak jadi MATCHMAKER untuk Ahlam... wawawa Ahlam jadi speechless... macam kes-kes yang lepas pon Ahlam terdiam... Ahlam tanya kenapa Ahlam? pastu dia cakap, yang calon yang dia nak matchkan dengan Ahlam nih macam padan dan sesuai dengan Ahlam dan dia cakap "kita nih umur bukan makin hari makin muda.. so sampai bila nak bujang, lagi pun kita nih perempuan" ooohhhh deep menusuk kalbu... (dia dah kawen dan dah ada sorang cahyamata... kita tu Ahlamlah) huhuhuhuhu  dia tambah lagi "janganlah nak memilih sangat.. tak de yang perfect dalam dunia nih" lagi menusuk-nusuk kalbu!

Bukan tak suka tapi  macam belum bersedia... dan bukan tak nak kawen dan siapa yang tak nak kawen kan...(berapa banyak dan daa) tapi macam calon yang betul-betul boleh memberi keyakinnan untuk Ahlam membina hidup berumah tangga nih belum muncul-muncul lagi.. yerlahkan nak membina rumah tangga nih bukan senang dan bukannya nak hidup 2/3 bulan bersama... mungkin calon yang kawan Ahlam nak match kan  tu baik, soleh, sedap mata memandang, berkerjaya dan bla..bla..bla... tapi Ahlam macam kurang suka macam tu.... atau Ahlam masih tak boleh lupakan someone special dulu???? opss terbuka kisah lama... huhuhuhu 

Calon yang pertama dulu Ahlam tolak sebab dia guna Facebook member dia untuk berkenalan.. dahla si kawan dia tu dah kawen.. mati kau kalau bini si kawan tu terbuka dan terbaca mesti Ahlam kenakan..??? dia ni dimatchkan oleh senior di UUM dulu... mula-mula dia tanya ada Facebook nama ni chat x? Ahlam kata ada.. dan tanya siapa tu.. pastu dia cakap orang tu berkenan dan nak kanal dengan Ahlam... pastu siap promote lagi... hahaha pastu dia cakap Facebook tu bukan dia punya tu kawan pejabat dia... Ahlam tanya lagi kenapa diguna yang kawan punya bukan dia sendiri.. dia cakap mungkin dia malu kot.. ehhh!!! kata nak kenal kenapa nak malu kan... so Ahlam pun tak layan pastu...

Calon yang kedua lak.. senior USM/PALAPES yang jadi orang tengah... macam matchmaker jugaklah... si calon tu masa tu dia dekat Dubai kerja dekat sana, engineer ko... senior tu chat dekat Ahlam di facebook cakap ada orang nak kanal.. so dia bagi link facebook.. Ahlam pun add lah... pastu yang peliknya tak bertegur sape lak lepas tu.. Ahlam nak tegur dulu memang tak lah kan... kata dia nak kenal kan.. awat cheq yang nak kena tegur lak kan... last2 diam camtu jer.. dan awal tahun hari tu dia dah selamat kawen... hahahaha (terlepas cheq)... dan jugak minggu lepas terjumpe dia dekat Lumut ko.. terkedu cheq, dia pun terkejut tengok cheq no... hahahaha tapi cheq buat-buat tak nampak... hahahaha

Dan yang ketiga tulah yang dah diceritakan dekat atas tu... hahahaha bila Ahlam tanya pendapat kawan-kawan yang rapat dengan Ahlam... ada yang cakap apa salahnya kalau kenal dulu dan ada juga yang cakap tak payahlah Ahlam jangan terburu-buru sangat... memanglah tengah single mingle (macam promote diri sendiri lak...hahahahkk) sekarag tapi slow-slow dulu... wawawa so Ahlam pun cakap dekat kawan yang jadi matchmaker ke tiga tu... "entahlah" hahahah terbaik tak jawapan Ahlam? hahahaha tapi rasa seba salah jugak... pastu bagi alasan nak belajar dulu...kihkihkih 


apa pula pandangan kawan-kawan blogger lak yer? hehehe






NAIK MENDADAK!

Assalamualaikum...



haluuu, morning!!!... apehal Ahlam pepagi buta dah menaip entry eh??? hahaha kalau biasa waktu nih mesti tengah membute lagi lepaas solat subuh.. hahakkk opss bakal mak mertua jangan marah noh! yerlah saya study tak pun saya siapkan tugasan yang meyesakkan kepala otak.. almaklumlah waktu produktif saya tengah-tengah malam 2/3 pagi-subuh...tu pun xdelah tiap-tiap malam hanya 2/3 malam dalam seminggu.. wawawawa  tapi pagi nih Ahlam terpaksa stay pas subuh walaupun mata rasa macam berat semacam, sebab semalam tidur lambat jugak... pagi nih bila fikirkan yang petang nih terpaksa ke Pulau Pinang tapi barang-barang tak siap ape lagi.. so cik Ahlam kena stay untuk mengemas barang-barang kelengkapan selama 4 hari... sebabnya esok Ahlam akan ke Lumut ada program, tapi sebelum tu kena p Penang dulu sebab kami akan bergerak dari sana... uwwwaaaa!!! menguap sikit... hukaloh anak dara!

ehhhh... jangan salah paham lak yer sal tajuk nih.. ni bukan sal naik berat badan... opss.. tidaklah pasal itu yer... memanglah berat badan Ahlam sudah naik bagai juara disebabkan hampir setahun tidak aktif.. alah pecah rahsia.. huhuhuhu tapiiii entry nih xde kena mengena dengan berat badan yang naik secara mendadak bagai juara tu... hahahakkk

okhe dan orite... balik pada tajuk kita pada hari ini yer... Ahlam sebenarnya rasa pelik campur syok sendiri sebabnya bila buka blog tegok pageviews.. perghhhh mak kau naik mendadak.. tak pernah-pernah sebanyak tu dalam sehari... erkkk peliklah jugak... hahaha tapi bila fikir-fikir balik wahhh.. ramainya mai blog cheq... maluuuuu cheq noh! tapi selepas tu peliks pulak???? tertanya-tanya.. ada blogger buat review blog cheq ka??? ehhh... aku ada timbulkan gosipppp terhangat abad ini ka???? hahaha feeling retis u... tapi apa-apapun terima kasih la  yer sebab datang jenguk blog saya.. hehehehe sambil senyum sumbing....



#tengok tu... cheq heran bin ajaib.... sebelum nih paling banyakpun dalam 40-50 camtu.. nihhh tengok sendirilah... hahahakk...#




baiklah.. sampai sini jer kot... Ahlam nak p sembung packing barang... hehehe.. oh ya.. dengan itu Ahlam akan membuat pengumuman yang Ahlam akan tak ada dalam masa 4/5 hari nih... sekian, terima kasih...






Insan Hebat

Assalamualaikum...



Insan hebat... saya seringkali di suruh menjadi insan hebat... bila disuruh saya jadi berangan sendiri untuk buktikan yang saya boleh jadi hebat seperti kata-kata itu walhal saya kurang pasti macam mana dan bagaimana... kata-kata semangat dari rakan-rakan rapat yang berkata bahawa saya akan jadi orang hebat satu hari nanti... saya seringkali keliru.. apa yang hebat? jadi hebat yang macam mana? keliru dengan kata-kata semangat yang diberikan... saya tahu mereka sayangkan saya dan mereka tahu saya seringkali dilanda duka nestapa disebabkan kegagalan demi kegagalan dalam hidup yang saya tempuhi.. tapi saya bangkit dengan sendirinya tanpa mengeluh resah.. 

Tanpa sedar saya mahu jadi insan hebat namun saya tewas dengan diri sendiri... tiap kali melangkah saya bawa bersama kata-kata semangat itu... tapi diri saya rapuh, saya jatuh lagi dan lagi... lemah, lesu tak bersemangat.. selepas beberapa lama saya bangkit lagi  namun ada sahaja yang menghalang. seperti ada yang kurang gembira bila saya diatas, ada saja yang menarik saya jatuh.. saya tersungkur jatuh... pedih, luka dan berdarah... tapi kadang kala saya turut berperang dengan diri sendiri... konflik diri!

Insan hebat? saya kurang pasti adakah saya begitu atau bukan... tapi yang pastinya saya menjadi diri saya.. jika saya hebat saya sudah berada sepertimana yang saya  impikan.. menjadi apa yang sepatutnya saya.. namun saya seorang yang gagal oleh kerana itu saya berada disini... bersama buku-buku yang saya kurang pasti apa tujuan sebenar saya.. arah saya hilang, fokus saya lari dan hampir 90% impian saya hancur... namun, oleh kerana ada yang rasa saya hebat, saya didengki... saya dijatuhkan... hampir bertahun saya sakit oleh kerana hasat dengki manusia... siang  saya pura-pura kuat dan malam saya menagis kesakitan... semangat saya diragut.. ubat menjadi teman tidur saya jika inginkan lena yang nyenyak... mimpi buruk menjadi peneman tidur saya.. sehinggakan saya takut untuk tidur kesorangan, saya rela berjaga dari lena...

Bukan menggungkit tapi saya terfikir mengapa saya yang didengki pada saya, saya bukan insan hebat, tidak secantik mana, tidak juga berwang... mungkin jalan mudah yang saya lalui sebelum ini membuatkan mereka menjadi cemburu... tapi mengapa begitu dan mengapa harus begitu?? dan sekarang semuanya sukar.. mereka berjaya... 

Yang pastinya sekarang ini saya gagal dalam semua hal dan sekarang saya jadi penakut dan risau... risau akan thesis dan pembantangan (viva) thesis nanti...thesis dan penyelidikan saya semuanya kelaut hanyut entah kemana... saya risau tapi saya tak buat apa-apa... useless dan loser... itulah yang saya rasa... dan itukah yang hebatnya pada saya???? banyak lagi yang membuatkan saya risau, takut dan sakit... bila saya rumuskan mungkin itulah kehidupan yang patut saya lalui... 

Saya hanya berserah pada takdir... dan berusaha mengubah segalanya... sekarang berusaha mengembalikan semangat yang hilang dan menghalau segala rasa takut...


"happy birthday may dear BFF Wanida Seng Guan (9/11/14)... mendoakan kamu sentiasa bahagia dan sentiasa sihat serta dimurahkan rezeki.. kamulah membuatkan saya jadi positif bila datang aura negatif terima kasih untuk segalanya walaupun kita berbeza agama dan ras... luv u my friend"
"saya nak jadi superwomen yang sebetulnya...hahahaha 2 sebabnya pakai baju superman 2.. feeling power dan super"



p/s: semua orang nak jadi hebat bukan... moga yang membaca nih menjadi insan yang hebat, ibu yang hebat, anak yang hebat.... ^-^v




Ambil Berat atau Menyibuk?

Assalamualaikum...

#adaakukesah!

Pernah tak anda rasa ada seseorag yang annoying sangat sebab dia suka ambil tahu tentang diri anda???? mesti adakan... kalau anak-anak muda especially remaja mesti rasa annoying dekat orang tua merekakan? mesti adakan.. walau tak banyak sikitpun mesti adakan... hehehehe saya pon dah pernah alami zaman muda remaja...hehehehe tapi kan kadang-kadang orang yang ambil berat dekat kita tu sebenarnya just nak jaga kita bukannya apapun... tapiiiiii kalau melebih-lebih orang pon menyampahkan... huhuhu


Okhe.. macam mana lak kalau orang tu buat tak kisah lak dengan kita apa yang kita rasa? adakah anda seronok? contohnya mak kita selalu nak tahu kita ke mana lepas balik dari kelas, nak tahu kita keluar dengan siapa, kita kawan dengan siapa, kena balik xlebih dari pukul sepuluh malam..dan bla..bla..bla... tapi tiba-tiba one day dia buat tak kisah dah pada kita.. apa yang anda rasa??? seronok or sedih ataupun pelik??? 

Macam mana pulak kalau kita ada member yang selalu ambil berat/menyibuk tentang kita... selalu tanya kita apa yang kita buat dan bila kita balik lambat dia selalu tanya kemana kita pergi... adakah itu satu perkara yang menyenankan atau membuatkan anda rasa "ehhh... dia nih 'annoying'nya" ... ??? huhuhuhu

Situasi saya pula... bila kawan saya (member sebilik/serumah yer) balik lambat saya akan tanya... sebabnya saya akan risau bila dia balik lambat.. takut jadi pape... tu pun kalau dia tak bagi tahu ke mana dia nak pergi pada saya... sebab kebiasaan kami akan bagitahu.. contohnya.. "eh.. awak saya nak kuar deting dengan abam sayang saya.. alahhh... Kim Jong Kook lah siapa lagi.. maybe balik lambat sikit" tak pun.. "awak.. awak... esok saya nak p jumpe penyelia hensem saya.. dalam pukul 10 pg camtu.. pastu nak p makan dengan Johnny Depp sayam saya dekat kafe...so takleh nak p makan sama-sama" kihkihkih (tolong jangan muntah!)

Adakah itu satu pekara yang annoying atau ambil berat??? sebab saya kadang-kadang confuse... hahaha yerlah takut kita nih buat orang tak senang dengan kita..errrrmmm adakah anda turut confuse sama dengan saya setelah membaca apa yang saya tulis ini???? hehehehe sebabnya pointnya lari sedikit.. hehehe 
tapi itulah yang saya nak nyatakan nak tulis lebih-lebih kan terkeluar segala rahsia.. opssss btw sampai disini sahaja... kihkihkihkih




p/s: saya lagi keliru bila saya menggunakan kata ganti diri 'saya' kadang-kadang 'Ahlam'.. tapi mana-manalah...huhuhuhu




 
COPYRIGHT OF AHLAM ITU MIMPI. DESIGN WITH LOVE BY PINKILICIOUS