Ucapanku...

Your Update :
Assalamualaikum...jemput masuk!sila tinggalkn jejak anda di Cbox atau di ruang komen, saya pasti akan balas kunjungan anda...terima kasih..

KERJA

Assalamualaikum...



hai semua.. lama xupdate... huhuhu sebelum tu Ahlam nak ucapkan...

SELAMAT MEYAMBUT BULAN RAMADAN!!!


dua tiga minggu nih Ahlam busy dengan kerja dan IV... alhamdulillah

pasal kerja Ahlam just apply jer.. heheh tapi alhamdulillah dipanggil interview... dan diterima kerja disatu company yang meneluarkan produk kesihatan dan kecantikan atas jenama sendiri alah mcm Trlajak Laris dengan ku puteh barulah puteh tuuuu.. seangkatan lah depa.. tapi company ni baru lagi adalah dalam 4 ke 5 tahun kot atau lebih.. dan semakin meningkat naik.. HQ dia brtempat di Jitra, Kedah.. sebab itulah Ahlam try apply... xsangka sangkut.. saja jer apply kot2 leh stay atau duduk terus dkt kedah nih.. jadi org kedah ke.. hahaha btw nak dijadikan cerita Ahlam kerja dkt sana selama 3 minggu tapi klu ikutkan xcukup pn 2 minggu tuh sebabnya Ahlam mtk cuti utk ke Putrajaya ada IV dekat sana.. mula-mula ok jer tapi belah ptg boss panggil masuk bilik dia.. than dia tanya macam mana kerja dekat sini.. Ahlam cakap ok dan seronok kerja.. dan still belajar lagi yerlah baru seminggu kot.. huhuhu banyak benda kena belajar sebab Ahlam xpernah kerja lagi sebelum ni nak-nak dalam bidang marketing.. gilo ko nak terus dapat yerlah masa belajar tak pernah pun pensyarah ajar sal marketing tuh klu sal pengurusan bilik darjah dll adalah... huhuhuhu


reaksi boss.. muka dia xleh blah maybe dia expect Ahlam terus leh paham kot.. huhuhu tak pe Ahlam senyum jer.. pastu dia tanya kenapa nak cuti sampai seminggu... huhuhu Ahlam ckplah nak balik kampung than kena pergi Putrajaya.. dia tanya kenape.. Ahlam jawab saya ada urusan penting disana.. dia tanya lagi urusan apa disana.. nak tak nak kena jawab jugak... so Ahlam cakap Ahlam ada IV di putrajaya... dia ckp klu xpergi xboleh ke... huhuhu Ahlam rasa mcm xtahu nak ckp.. Ahlam ckp saya dah tunggu 3 tahun utk IV nih.. klu sy xpergi sia-sia usaha saya buat utk dipanggil IV selama 3 tahun dan saya belajar selama 4 tahun tambah tolak 7 tahun saya menanti peluang ini.. lepas tu dia ckp klu awak dapat macam mana.. Ahlam ckp saya xpasti saya dpt atau tidak yang saya tahu sekarang ni bukan macam zaman dulu.. habis belajar terus posting.. takkk!!!! skrg kerajaan guna sistem terbuka... susah saya nak bagi jaminan atau nak kata saya dpt... dia angguk...


lepas tu dia mcm ugut ckp dia xboleh bagi jadi staff tetap mungkin dia akan bagi Ahlam jadi staff kontrak... Ahlam just angguk jer... huhuhu pastu dia kata selama cuti nanti awak fikirlah macam mana.. saya pun akan fikir jugak katanya.. so kita sama-sama fikir... huhuhu xpe Ahlam faham tengok dari reaksi dia memng xnak bagi dahhhh Ahlam kerja dekat situ.. huhuhuhu


nak dijadikan cerita.. balik dari kampung dan putrajaya... Ahlam masuk kerja pada hari ahad bersamaan 5/6/16... masuk kerja macam biasa... buat kerja macam biasa entertain customer, buat pendaftaran, ambil order, buat order blablabla.. dalam pukul 12.15 mcm tuh ada second boss aka sister pada boss.. panggil Ahlam... "miera nanti turun bawah ambil blazer... pakai.. ayu blablabla, amalina blablabla" Ahlam angguk jer... terus sambung kerja.. dalam masa 5 minit dia panggil lg.. main sound macam tu jer.. dia ckp "sorry2... ada pembetulan sikit.. miera, awak boleh kemas2 barang.. boleh balik sebab awak dipecat" lebih kurang macam tu lah ayat dia.. sentap dowh.. time tu semua orang pandang muka nih.. terus berubah muka Ahlam.. tak sedih pun tapi maluuuuu... dan rasa terkilan sgt.. kenapa perlu sound macam tu... kenape tak panggil pergi meja dia jer... cakap elok-elok.. serius Ahlam sentap dan terkilan sgt.. bila tangok org sekeliling Ya Allah malunya.. memang pagi tuh ada niat nak brhenti tapi memang tak sangka diberhentikan dengan cara paling hina pada Ahlam.. memang tak sangka lagsung!!!!..


Ahlam terkilan sangat-sangat,.. yerlah cara depa buang tak profesional langsung.. tapi depa berkuasa tu syarikat depa punya..TAPI depa kena peka jugak dengan MARUAH org, HATI DAN PERASAAN org... xsangka.. Ahlam pandang tinggi dan pada boss sebab muda-muda dah berjaya... tapi bila dia buat macam nih terus rasa hilang hormat tuh.. patutlah ada staff yang dah lama kerja nk brhanti... so baru Ahlam tahu... hurm... lepas kena pecat tuh second boss macam nak halau terus Ahlam dari company tuh.. hahah rasa macam eh dia ni sabarlah.. hahaha kalau korang ada dekat sana korang tahulah macam mana keadaan tuh.. macam kita nih nak curi maklumat company dia lak.. kelakor... serius nak tergelak pun ada.. sabaq jerlah, macam tak sabar-sabar nak suruh blah.. klu dikira hari tuh adalah dalam 3 atau 4 kali dia duk tanya miera dah boleh balik.. miera dah bagi semua barang, miera dah letak note atas maja.. miera ada ambil blazer, dah hantar.. blablabla.. seriusss nampak sgt dowh.. huhuhu


takpelah takde rezeki dekat situ.. insyaAllah dekat lain... mungkin ada hikmah disebalik kejadian... btw terima kasih syarikat M*Sdn Bhd kerana bagi peluang pada saya untuk tahu apa itu markerting sedikit sebanyak walaupun hanya dalam masa beberapa minggu... dan bagi saya rasa bekerja itu macam mana... terima kasih jugak sebab memalukan saya dan menjatuhkan maruah saya... ^-^v  niat saya masa mula dipanggil interview memng nak cari pengalaman.. so saya dah dapat pengalaman itu walaupun sekejap... alhamdulillah... walaupun saya pergi kerja ulang alik dari UUM ke Jitra naik bas kul 7. 45 walaupun opis buka 9.15.. saya terpaksa jalan lebih kurang 1KM dari jalan besar untuk ke opis sebab bas tak masuk ke dlm.. (kurus hakak.. hakak suke)... tiap-tiap hari duk on9 cari bilik sewa (sib baik xdapat.. heheh klu dapat jenuh hakak, mesti deposit burn... huhuhu).. tiap hari sebelum tidur dan selepas bangun asyik duk fikir camner nak balik nanti.. sebab opis tutup kul 6.30 tapi kadang2 kul 7 baru leh balik T-T selalu trlepas bas.. huhuhuhu yerlah bas last kul 6.45-7pm.. klu dah balik kul 7 nak jalan dlm 1KM lg.. mana dan... hurm.... so macam mana Ahlam balik lepas tu terpaksa naik kete sapu / call member mtk simpati (dah macam pengemis kadang2 rasa) tapi kadang-kadang kwn satu tempat kerja hantar sampai changloon.. alhamdulillah Ahlam selalu jumpa orang2 yang baik dan pemurah (TQ MEENA santik cute).. klu naik keta sapu Ahlam terpaksa bayar RM25 untuk satu hala.. sobsob...


dah banyak Ahlam lalui.. ia mengajar erti sabar dan tekad... hehehe walaupun pengakhiran yang memalukan tak mengapa Ahlam terima dengan redha... tapi pesanan Ahlam buat majikan syarikat tersebut sila peka dgn tindakan anda.. ambil peduli pasal pekerja... kadang-kadang pekerja nih bawak rezeki pada kita.. jgn trlampau mendogak ke atas.. lihatlah yang dibawah... saya tahu saya tidak layak untuk menegur tapi cukuplah saya yang kena jangan buat pada orang lain yer... hehehehe 




xoxo...


5 comments:

  1. kalu gitu laa perangai, sy x tau cm ne laa ms dpn syarikat tu...bkn nk kondem tp ye laa... sesama manusia pun dia x reti nk jg adab, kalau dgn Allah ntah mcm mn.... x pe ahlam...rezeki ada di mana2

    ReplyDelete
  2. First thing Ahlam ada appointment letter tak? Cuba baca condition to be terminated and resign. Under probation period apa syarat diberikan. Rasa kakak company yg Ahlam joint ni something wrong. Tak ada etika even nak terminate staff. That is not the correct way.

    Apa pun all the best in the new future.

    ReplyDelete
  3. Sabarlah ya...
    In Sha Allah satu pintu tertutup banyak lagi pintu-pintu yang terbuka.
    Rezeki Allah itu luas yang penting DUIT aka Doa, Usaha, Ikhtiar, Tawakal.

    ReplyDelete
  4. bersabarlah, moga dapat kumpul pahala ramadhan

    ReplyDelete
  5. ramadhan dah nak habis ni.. CT wish salam aidilfitri ya..
    selamat hari raya.. maaf zahir batin..

    ReplyDelete

 
COPYRIGHT OF AHLAM ITU MIMPI. DESIGN WITH LOVE BY PINKILICIOUS