Ucapanku...

Your Update :
Assalamualaikum...jemput masuk!sila tinggalkn jejak anda di Cbox atau di ruang komen, saya pasti akan balas kunjungan anda...terima kasih..

AYAH...

Assalamualaikum....



Perginya tak kembali...
tanggal 13/12/14 jam 11.20 malam... Ayah saya En. Shafie Ibrahim telah pergi meninggalkan kami sekeluarga.. perginya tak kami jangka secepat ini  tapi kami sudah bersedia kerana sakitnya yang kian kronik...  Alahmdulillah saya sempat berjumpa dengannya sebelum pemergiaanya kerana saya pulang ke kampung pada 10/12/14 pada hari rabu, tiga hari sebelum.... apa yang mengejutkan kami sekeluarga dia seperti biasa tiada yang pelik... tapi Allah lebih menyayanginya... kami redha dan pasrah...


Ayah.. 
seorang yang kuat tak pernah sakit terut tapi bila sakit tak sangka sekeronik ini... bagi saya, Ayah seorang lelaki yang gagah pujaan hati saya... Ayah cinta pertama anak perempuannya.... sentiasa lembut percakapannya hanya sesekali mungkin tinggi suaranya menegur... Ayah kuat bekerja untuk menyara kami sekeluarga kerana kami orang kampung.. ayah hanya bekerja kampung dengan bersawah walaupun adik beradiknya semua bekerja kerajaan... biasa anak perempuan masa kecil rapat dan manja dengan ayahnya bila dewasa jadi renggan... saya juga begitu namun 2/3 tahun kebelakangan ini kami rapat kembali...


Terkilan... 
saya terkilan dan sangat terkilan... belum sempat saya membalas jasanya membesarkan saya, memberi pelajaran setinggi ini dan pendidikan agama.. ayah sudah pergi meninggalkan saya... terkila rasanya... belum sempat membahagiakan hatinya dengan wang gaji pertama saya dia telah pergi selamanya... terkilan rasa hati ini, belum sempat saya tunjukkan skrol Ijazah Sarjana saya padanya dia telah pergi.. terkilan rasanya.. belum sempat saya berjaya dia telah tiada...


Tiada lagi panggilan Ayah...
pilu hati ini bila mendengar orang sekeliling kita memanggil seorang lelaki dengan panggilan ayah sedangkan saya sudah tiada... Alhamdulillah, Allah telah meminjamkannya  buat kami selama ini dan lebih 20 tahun dia saya panggil ayah...




Ayah terima kasih atas kasih sayang dan pengorbananmu selama ini...
Ayah damailah dirimu disana... anakmu akan sentiasa mengiringimu dengan doa....
Al-Fatihah 








Muntah!

Assalamualaikum...


haluuuu!!!....


EErrkkk.. saya mintak maaf yer.. kalau tajuk nih membuatkan kawan-kawan blogger rasa tak senang ke apa.. hehehe.. sebenarnya nak citer pasal semalam... saya termuntah disebabkan..erkk.. xtahu sebab kompius sama ada En. gastrik or En. stress yang dtg menyapa (jangan cakap saya mengandung lak.. bila masa saya kawen..kihkihkih).. korang pernah tak bila korang stress korang muntah????? kalau gastrik tu pekara biasalahkan kalau muntah... hehehe ni pasal stress... bagi saya pulak saya akan mengalami sintom muntah jika stress tu dah tahap tak boleh nak tanggung dah... hehehe 


Dan semalam saya kejadian itu berlaku... huhuhu tapi saya tak pasti jika ianya disebabkan oleh Stress or Gastrik.. menang saya ada gastrik tapi kalau tak silap saya.. saya makan jer semalam... wawawa.. kalau stress, saya stress pasal apa?? hahahaha... tapi kan kadang-kadang bila kita stress kita sendiri pun tak tahukan sedar-sedar dalam hospital dan Doc cakap  kita pengsan disebabkan stress.. huhuhu... mungkin lain orang lain cara akibat menaggung stress tu kan.. hehehehe saya cakap macam saya nih Doc lak..kihkihkih 

Teringatlak pada semesta lepas.. pada satu hari tu.. time tu saya dekat library dalam pukul 4/5 pm macam tu.. saya mengadu dekat rumate saya yang saya sakit belakang dan saya rasa nak muntah... pastu dia cepat-cepat hantar saya ke Pusat Kesihatan Universiti sebab muka saya dah pucat lesi.. (kalau toreh dengan pisau nih memang tak kuar darah..) dia sendiri cakap dia takot tengok saya.. hahaha... tapi time 2 dah habis office hours so kami masuk bahagian kecemasan... bila pembantu Doc tu cek dia cakap mungkin disebabkan saya stress sebabnya nadi saya sangat laju... huhuhu

Tapikan bila kita stress nih jangan ambil mudah lak yer... bahaya... huhuhu.. oklah saya sebenarnya nak bagi tahu yang saya tidak akan dapat berblogger untuk beberapa hari... hehehe maaf jika saya tidak dapat membalas kunjungan anda semua.. inshaAllah nanti bila saya balik ke Kedah saya akan berkunjung ke halaman kawan-kawan blogger yer... saya akan balik ke Terengganu... yahuuuu!!!! 


tatatititutu!!! kawan-kawan doakan perjalanan pergi dan balik saya selamat...



[Giveaway] Hello From Canada

Assalamualaikum...


Rajin lak saya semenjak dua menjak nih kan nak join Giveaway kan walaupun "busy'' dan internet selalu on/off.. hahaha walauapapun giveaway yg saya join kebanyakannya syarat-syaratnya tak susah macam giveaway ini... ^-^v 


sesiapa yang nak join lehlah klik-klik banner di bawah.. 



jawapan bagi soalan giveaway ini adalah....:


giveaway ini tamat pada
20 Dis 2014 




Stress....

Assalamualaikum...

haluuu...


Hari ni Ahlam bagun pepagi lagi (4.30 am uallls) sebab semangat nak cari journal dan maklumat untuk research Ahlam tapiiiiiiii.... internet buat hal.. haish berjam-jam tunggu nak bukak satu-satu page bila boleh bukak xleh nak download lak.. huhuhu nasiblah kan time internet laju macam hangin hang xnak buat kerja, sibuk duk tengok cerita dekat Tonton... hahaha lepas stress xleh buka page library dan bila boleh buka xleh nak download lak kan.. Ahlam pun bukalah blog kononnya nak hilangkan stress dengan berblogwalking tapiiiiii.. hanya boleh bukak 1 page jer tu pun jenuh nak refresh... maka bertambahlah stress dihati nih.. huhuhu




"Eh cik kakak!! awat hang xp jer library xyah nak download2 bagai... " kan awatlah Ahlam tak p jer dekat librarykan, kan senang.. tapiiiiii Ahlam nih jenis rajin sesangat nak kuar (malas...huhuhu).. lagi-lagi kalau tak de kawan...so oleh itu, saya melepak jer dalam bilik nih... redha jer internet boleh ke tak.. hahaha.. Ahlam bukan apa... malas nak ke library sebabnya library dekat sini kena pakai formal dan dekat dalam tu sesangat sejuk!.. dahlah Ahlam nih jenis selekeh erkkk... selekeh yang kemas yer.. ada ker selekeh yang kemas? kihkihkih  (alasan!!!).... lagi pun hari ni ari minggu so library buka half day jer.. kalau p pepagi xsyok sangat Ahlam ni jenis suka p belah petang sampailah library tu nak tutup sebab time tu student tak ramai sangat...

Dan disebabkan itu, Ahlam pun duk lah membaca journal-journal yang lepas dan membetulkan mana yang patut dan maklumat yang tak dapat lagi tu Ahlam hold dulu...  sambil-sambil tu duk layang lagu-lagu Pak Jamal Abdillah! hahahaha mesti kawan-kawan blogger akan fikir Ahlam nih selera "orang lama"... hahaha  yerlah sebelum nih duk tulis entry pasal layan cerita lelama sekarang duk layang lagu Jamal Abdillah and the geng! pulak.. hahaha eh korang cer dengar dulu.. syok kot.. hahaha dan lepas tu sedar-sedar kertas journal atas muka dan tengok-tengok jam dah tengah hari.... huhuhu

Okhelah sampai sini jer kot.... nanti bila internet dah okhe Ahlam p jejalan yer.. hehehe 



p/s: sib baik ada Pak Jamal Abdillah n the geng xdelah stress sangatkan...kihkihkih




GIVEAWAY BY KAMEQ DEANNA

Assalamualaikum...


jom join Giveaway nih...






sesiapa nak join klik lah banner diatas... ^-^v




wish mw luck!


TIBA MASA UNTUK MELUPAKAN....

Assalamualaikum....

haluuu....


Rasanya dah hampir 3 tahun kami putus.. dan rasanya juga dah tiba masanya untuk saya terus padamkan namanya dalam hidup errkk hati saya... hurmmm... memang susah pada tahun pertama buat saya untuk melupakan segala kenangan air mata..kihkihkih tapi sekarang saya sudah boleh untuk berkawan balik dengan dia tanpa rasa sedih (sedih ker?)... huhuhuhu dia pun dah ada pengganti (lepas saya dua orang kau)...

Oleh itu, saya akan padamkan semuanya yang berkaitan dengan dia... kalau sebelum ni, jika ada sesapa yang perasanlah kan dan rajin nak belek/baca entry lama saya mungkin akan tahu siapakah dia.. (kalau adalah kan...huhuhu) sebabnya adalah 2/3 entry pasal dia dulu... so now, saya nak delete semuanya.. hahahahahaha (gelak jahat)... kalau dulu, ada kawan-kawan yang bertanya "eh kau,kau tunggu dia lagi ke?" jawapannya NO!!!! kerana kami takkan bersama diatas sebab-sebab tertentu... tak nak cakap banyak dengarkan lagu Salahkah ini... hehehehe

"salahkah ku bila mencintamu sepenuh hati...
sedang ku tahu pasti keluarga tak merestui...
biarkan dunia berputar seiring waktu berjalan..
sampai saat nanti tiba..
waktu merestui cinta terlarang... 
untuk kita berdua..."
 (cebisan lirik lagu salahkan nyanyian Hafiz&Rossa)

Setelah lama saya pendam.. cuba perbaiki diri (muahasabah diri.. hehehe) akhirnya saya sedar.. dia bukan jodoh saya mungkin ada hikmah disebalik kejadiaan dan pengalaman itu... dan sebetulnya, selepas putus saya dapat rasa satu ketenangan yang tidak pernah saya rasakan sebelum ni.. saya lebih dekat dengan Yang Maha Pencipta... saya lebih tenang walaupun waktu itu banyak berlaku masalah-masalah besar dalam diri saya.. saya struggle dengan diri sendiri... tapi alhamdulillah saya boleh melaluinya.. ^-^v

Dan yang paling penting sekarang.. sudah tiba masanya saya melupakan segala kenangan lama... walaupun agak lama mengambil masa... (hati seorang perempuan kan huhuhuhu)...

dan juga saya nak ucapkan selamat tinggal kenanagn!!!! hehehehehe





salam sayang....
p/s:sayataksalahkansesiapa.... ^-^v




Hafiz
Salahkah ku bila mencintamu sepenuh hati
sedang ku tahu pasti keluarga tak merestui


Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2013/12/lirik-lagu-salahkah-hafiz-rossa-ost.html#ixzz3KdcYhtxQ
Hafiz
Salahkah ku bila mencintamu sepenuh hati
sedang ku tahu pasti keluarga tak merestui

Rossa 
Biarkan dunia berputar seiring waktu berjalan
sampai saat nanti tiba
waktu merestui cinta yang terlarang
untuk kita berdua 

Dari jauh ku berlari mengejar mimpi-mimpi
berat rasanya ku dapatkan semua 


Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2013/12/lirik-lagu-salahkah-hafiz-rossa-ost.html#ixzz3KdcOLrqC
Hafiz

Salahkah ku bila mencintamu sepenuh hati
sedang ku tahu pasti keluarga tak merestui

Rossa 
Biarkan dunia berputar seiring waktu berjalan
sampai saat nanti tiba
waktu merestui cinta yang terlarang
untuk kita berdua 

Dari jauh ku berlari mengejar mimpi-mimpi
berat rasanya ku dapatkan semua 


Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2013/12/lirik-lagu-salahkah-hafiz-rossa-ost.html#ixzz3KdcOLrqC

1st Anniversary Giveaway Mind Meld

Assalamualaikum...


Moh ler kita beramai-ramai men'join'kan diri dalam Giveaway nih...



#sesapa nak join kliklah dekat gambar diatas... ^-^v


okhe kawan-kawan giveaway nih bermula pada 27 Nov (hari inlah kan) dan akan berakhir pada 27 Dis 2014... so selamat ber'giveaway'!!!!

wish me luck!


Adiosss... salam sayang....





MATCHMAKER... OMG!!!!

Assalamualikum...



Haluuuu.. apa khabar semua????.... Ahlam Alhamdulillah sihat sejahtera... makin sihat kot.. entah mengapa baju semua jadi kecik... Ahlam pun jadi heran bin pelik... wawawawa ohhh.. lupakan pasal baju mengecil tu, kita story sal tajuk gempak lagi teruja nak dikongsikan nih...

Dua minggu lepas masa Ahlam tengah syok duk online.. ada kawan Ahlam tegur dia tanya.. sama ada Ahlam dah ada someone special atau tidak... Ahlam dah pelik.. tanya dia balik kenapa yer.. so dia pon  explain lah cakap ada sorang kawan dia nih tengah cari calon... OMG terus terngaga ... hahahaha... kalau nak dikira, nih kali ke tiga kot ada orang nak jadi MATCHMAKER untuk Ahlam... wawawa Ahlam jadi speechless... macam kes-kes yang lepas pon Ahlam terdiam... Ahlam tanya kenapa Ahlam? pastu dia cakap, yang calon yang dia nak matchkan dengan Ahlam nih macam padan dan sesuai dengan Ahlam dan dia cakap "kita nih umur bukan makin hari makin muda.. so sampai bila nak bujang, lagi pun kita nih perempuan" ooohhhh deep menusuk kalbu... (dia dah kawen dan dah ada sorang cahyamata... kita tu Ahlamlah) huhuhuhuhu  dia tambah lagi "janganlah nak memilih sangat.. tak de yang perfect dalam dunia nih" lagi menusuk-nusuk kalbu!

Bukan tak suka tapi  macam belum bersedia... dan bukan tak nak kawen dan siapa yang tak nak kawen kan...(berapa banyak dan daa) tapi macam calon yang betul-betul boleh memberi keyakinnan untuk Ahlam membina hidup berumah tangga nih belum muncul-muncul lagi.. yerlahkan nak membina rumah tangga nih bukan senang dan bukannya nak hidup 2/3 bulan bersama... mungkin calon yang kawan Ahlam nak match kan  tu baik, soleh, sedap mata memandang, berkerjaya dan bla..bla..bla... tapi Ahlam macam kurang suka macam tu.... atau Ahlam masih tak boleh lupakan someone special dulu???? opss terbuka kisah lama... huhuhuhu 

Calon yang pertama dulu Ahlam tolak sebab dia guna Facebook member dia untuk berkenalan.. dahla si kawan dia tu dah kawen.. mati kau kalau bini si kawan tu terbuka dan terbaca mesti Ahlam kenakan..??? dia ni dimatchkan oleh senior di UUM dulu... mula-mula dia tanya ada Facebook nama ni chat x? Ahlam kata ada.. dan tanya siapa tu.. pastu dia cakap orang tu berkenan dan nak kanal dengan Ahlam... pastu siap promote lagi... hahaha pastu dia cakap Facebook tu bukan dia punya tu kawan pejabat dia... Ahlam tanya lagi kenapa diguna yang kawan punya bukan dia sendiri.. dia cakap mungkin dia malu kot.. ehhh!!! kata nak kenal kenapa nak malu kan... so Ahlam pun tak layan pastu...

Calon yang kedua lak.. senior USM/PALAPES yang jadi orang tengah... macam matchmaker jugaklah... si calon tu masa tu dia dekat Dubai kerja dekat sana, engineer ko... senior tu chat dekat Ahlam di facebook cakap ada orang nak kanal.. so dia bagi link facebook.. Ahlam pun add lah... pastu yang peliknya tak bertegur sape lak lepas tu.. Ahlam nak tegur dulu memang tak lah kan... kata dia nak kenal kan.. awat cheq yang nak kena tegur lak kan... last2 diam camtu jer.. dan awal tahun hari tu dia dah selamat kawen... hahahaha (terlepas cheq)... dan jugak minggu lepas terjumpe dia dekat Lumut ko.. terkedu cheq, dia pun terkejut tengok cheq no... hahahaha tapi cheq buat-buat tak nampak... hahahaha

Dan yang ketiga tulah yang dah diceritakan dekat atas tu... hahahaha bila Ahlam tanya pendapat kawan-kawan yang rapat dengan Ahlam... ada yang cakap apa salahnya kalau kenal dulu dan ada juga yang cakap tak payahlah Ahlam jangan terburu-buru sangat... memanglah tengah single mingle (macam promote diri sendiri lak...hahahahkk) sekarag tapi slow-slow dulu... wawawa so Ahlam pun cakap dekat kawan yang jadi matchmaker ke tiga tu... "entahlah" hahahah terbaik tak jawapan Ahlam? hahahaha tapi rasa seba salah jugak... pastu bagi alasan nak belajar dulu...kihkihkih 


apa pula pandangan kawan-kawan blogger lak yer? hehehe






NAIK MENDADAK!

Assalamualaikum...



haluuu, morning!!!... apehal Ahlam pepagi buta dah menaip entry eh??? hahaha kalau biasa waktu nih mesti tengah membute lagi lepaas solat subuh.. hahakkk opss bakal mak mertua jangan marah noh! yerlah saya study tak pun saya siapkan tugasan yang meyesakkan kepala otak.. almaklumlah waktu produktif saya tengah-tengah malam 2/3 pagi-subuh...tu pun xdelah tiap-tiap malam hanya 2/3 malam dalam seminggu.. wawawawa  tapi pagi nih Ahlam terpaksa stay pas subuh walaupun mata rasa macam berat semacam, sebab semalam tidur lambat jugak... pagi nih bila fikirkan yang petang nih terpaksa ke Pulau Pinang tapi barang-barang tak siap ape lagi.. so cik Ahlam kena stay untuk mengemas barang-barang kelengkapan selama 4 hari... sebabnya esok Ahlam akan ke Lumut ada program, tapi sebelum tu kena p Penang dulu sebab kami akan bergerak dari sana... uwwwaaaa!!! menguap sikit... hukaloh anak dara!

ehhhh... jangan salah paham lak yer sal tajuk nih.. ni bukan sal naik berat badan... opss.. tidaklah pasal itu yer... memanglah berat badan Ahlam sudah naik bagai juara disebabkan hampir setahun tidak aktif.. alah pecah rahsia.. huhuhuhu tapiiii entry nih xde kena mengena dengan berat badan yang naik secara mendadak bagai juara tu... hahahakkk

okhe dan orite... balik pada tajuk kita pada hari ini yer... Ahlam sebenarnya rasa pelik campur syok sendiri sebabnya bila buka blog tegok pageviews.. perghhhh mak kau naik mendadak.. tak pernah-pernah sebanyak tu dalam sehari... erkkk peliklah jugak... hahaha tapi bila fikir-fikir balik wahhh.. ramainya mai blog cheq... maluuuuu cheq noh! tapi selepas tu peliks pulak???? tertanya-tanya.. ada blogger buat review blog cheq ka??? ehhh... aku ada timbulkan gosipppp terhangat abad ini ka???? hahaha feeling retis u... tapi apa-apapun terima kasih la  yer sebab datang jenguk blog saya.. hehehehe sambil senyum sumbing....



#tengok tu... cheq heran bin ajaib.... sebelum nih paling banyakpun dalam 40-50 camtu.. nihhh tengok sendirilah... hahahakk...#




baiklah.. sampai sini jer kot... Ahlam nak p sembung packing barang... hehehe.. oh ya.. dengan itu Ahlam akan membuat pengumuman yang Ahlam akan tak ada dalam masa 4/5 hari nih... sekian, terima kasih...






Insan Hebat

Assalamualaikum...



Insan hebat... saya seringkali di suruh menjadi insan hebat... bila disuruh saya jadi berangan sendiri untuk buktikan yang saya boleh jadi hebat seperti kata-kata itu walhal saya kurang pasti macam mana dan bagaimana... kata-kata semangat dari rakan-rakan rapat yang berkata bahawa saya akan jadi orang hebat satu hari nanti... saya seringkali keliru.. apa yang hebat? jadi hebat yang macam mana? keliru dengan kata-kata semangat yang diberikan... saya tahu mereka sayangkan saya dan mereka tahu saya seringkali dilanda duka nestapa disebabkan kegagalan demi kegagalan dalam hidup yang saya tempuhi.. tapi saya bangkit dengan sendirinya tanpa mengeluh resah.. 

Tanpa sedar saya mahu jadi insan hebat namun saya tewas dengan diri sendiri... tiap kali melangkah saya bawa bersama kata-kata semangat itu... tapi diri saya rapuh, saya jatuh lagi dan lagi... lemah, lesu tak bersemangat.. selepas beberapa lama saya bangkit lagi  namun ada sahaja yang menghalang. seperti ada yang kurang gembira bila saya diatas, ada saja yang menarik saya jatuh.. saya tersungkur jatuh... pedih, luka dan berdarah... tapi kadang kala saya turut berperang dengan diri sendiri... konflik diri!

Insan hebat? saya kurang pasti adakah saya begitu atau bukan... tapi yang pastinya saya menjadi diri saya.. jika saya hebat saya sudah berada sepertimana yang saya  impikan.. menjadi apa yang sepatutnya saya.. namun saya seorang yang gagal oleh kerana itu saya berada disini... bersama buku-buku yang saya kurang pasti apa tujuan sebenar saya.. arah saya hilang, fokus saya lari dan hampir 90% impian saya hancur... namun, oleh kerana ada yang rasa saya hebat, saya didengki... saya dijatuhkan... hampir bertahun saya sakit oleh kerana hasat dengki manusia... siang  saya pura-pura kuat dan malam saya menagis kesakitan... semangat saya diragut.. ubat menjadi teman tidur saya jika inginkan lena yang nyenyak... mimpi buruk menjadi peneman tidur saya.. sehinggakan saya takut untuk tidur kesorangan, saya rela berjaga dari lena...

Bukan menggungkit tapi saya terfikir mengapa saya yang didengki pada saya, saya bukan insan hebat, tidak secantik mana, tidak juga berwang... mungkin jalan mudah yang saya lalui sebelum ini membuatkan mereka menjadi cemburu... tapi mengapa begitu dan mengapa harus begitu?? dan sekarang semuanya sukar.. mereka berjaya... 

Yang pastinya sekarang ini saya gagal dalam semua hal dan sekarang saya jadi penakut dan risau... risau akan thesis dan pembantangan (viva) thesis nanti...thesis dan penyelidikan saya semuanya kelaut hanyut entah kemana... saya risau tapi saya tak buat apa-apa... useless dan loser... itulah yang saya rasa... dan itukah yang hebatnya pada saya???? banyak lagi yang membuatkan saya risau, takut dan sakit... bila saya rumuskan mungkin itulah kehidupan yang patut saya lalui... 

Saya hanya berserah pada takdir... dan berusaha mengubah segalanya... sekarang berusaha mengembalikan semangat yang hilang dan menghalau segala rasa takut...


"happy birthday may dear BFF Wanida Seng Guan (9/11/14)... mendoakan kamu sentiasa bahagia dan sentiasa sihat serta dimurahkan rezeki.. kamulah membuatkan saya jadi positif bila datang aura negatif terima kasih untuk segalanya walaupun kita berbeza agama dan ras... luv u my friend"
"saya nak jadi superwomen yang sebetulnya...hahahaha 2 sebabnya pakai baju superman 2.. feeling power dan super"



p/s: semua orang nak jadi hebat bukan... moga yang membaca nih menjadi insan yang hebat, ibu yang hebat, anak yang hebat.... ^-^v




Ambil Berat atau Menyibuk?

Assalamualaikum...

#adaakukesah!

Pernah tak anda rasa ada seseorag yang annoying sangat sebab dia suka ambil tahu tentang diri anda???? mesti adakan... kalau anak-anak muda especially remaja mesti rasa annoying dekat orang tua merekakan? mesti adakan.. walau tak banyak sikitpun mesti adakan... hehehehe saya pon dah pernah alami zaman muda remaja...hehehehe tapi kan kadang-kadang orang yang ambil berat dekat kita tu sebenarnya just nak jaga kita bukannya apapun... tapiiiiii kalau melebih-lebih orang pon menyampahkan... huhuhu


Okhe.. macam mana lak kalau orang tu buat tak kisah lak dengan kita apa yang kita rasa? adakah anda seronok? contohnya mak kita selalu nak tahu kita ke mana lepas balik dari kelas, nak tahu kita keluar dengan siapa, kita kawan dengan siapa, kena balik xlebih dari pukul sepuluh malam..dan bla..bla..bla... tapi tiba-tiba one day dia buat tak kisah dah pada kita.. apa yang anda rasa??? seronok or sedih ataupun pelik??? 

Macam mana pulak kalau kita ada member yang selalu ambil berat/menyibuk tentang kita... selalu tanya kita apa yang kita buat dan bila kita balik lambat dia selalu tanya kemana kita pergi... adakah itu satu perkara yang menyenankan atau membuatkan anda rasa "ehhh... dia nih 'annoying'nya" ... ??? huhuhuhu

Situasi saya pula... bila kawan saya (member sebilik/serumah yer) balik lambat saya akan tanya... sebabnya saya akan risau bila dia balik lambat.. takut jadi pape... tu pun kalau dia tak bagi tahu ke mana dia nak pergi pada saya... sebab kebiasaan kami akan bagitahu.. contohnya.. "eh.. awak saya nak kuar deting dengan abam sayang saya.. alahhh... Kim Jong Kook lah siapa lagi.. maybe balik lambat sikit" tak pun.. "awak.. awak... esok saya nak p jumpe penyelia hensem saya.. dalam pukul 10 pg camtu.. pastu nak p makan dengan Johnny Depp sayam saya dekat kafe...so takleh nak p makan sama-sama" kihkihkih (tolong jangan muntah!)

Adakah itu satu pekara yang annoying atau ambil berat??? sebab saya kadang-kadang confuse... hahaha yerlah takut kita nih buat orang tak senang dengan kita..errrrmmm adakah anda turut confuse sama dengan saya setelah membaca apa yang saya tulis ini???? hehehehe sebabnya pointnya lari sedikit.. hehehe 
tapi itulah yang saya nak nyatakan nak tulis lebih-lebih kan terkeluar segala rahsia.. opssss btw sampai disini sahaja... kihkihkihkih




p/s: saya lagi keliru bila saya menggunakan kata ganti diri 'saya' kadang-kadang 'Ahlam'.. tapi mana-manalah...huhuhuhu




Dapat Hadiah Dari Blogger Barniyah Ammara....

Assalamualaikum...





yahoooo!!!! (sambil lompat-lompat!!!)... Ahlam dapat hadiah U... ada orang baik hati bagi Ahlam hadiah.. Doodle cute untuk Ahlam.. ofkozlah Ahlam teruja!... yerlah ada orang susah payah melukis doodle cute miute tu tuk Ahlam... lagi pun mana pernah ada orang nak bagi hadiah macam tu dekat Ahlam... Btw thanks to blogger muda remaja dan berbakat besar  Barniyah Ammara...




 inilah page blog tersebut.. nak jeguk-jeguk silalah tekan gambar ini...

inilah blognya.. comelkan nak ke blognya bolehlah tekan gambar nih... 




inilah hadiahnya.. comelkan????? macam Ahlamkan...hahahaha







dengan ini Ahlam ingin mengucapkan terima kasih yang tak terhingga buat Barniyah Ammara kerana bersusah payah membuat/mencipta doodle yang comel ini buat Ahlam...hehehehe Ahlam tahu doodle ni bukan senang nak buat kalau kita xpandai... #sebabAhlampernahbuatduludantaklawamacamBarniyahbuat....huhuhuhu


samapai kita berjumpa lagi... tatatititutu


p/s: tahniah buat pemenag giveaway 3000 followers.. yg dapat hadiah dr sy sila emailkan segala butiran diri di alamat email saya alammiera@yahoo.com... tq

Maal Hijrah 1436H

Assalamualaikum...



#credittofacebookfanpageHalizaHelmi...


Salam Maal Hijrah 1436H buat rakan-rakan blogger semua.. moga tahun baru nih segalanya akan lebih baik hendaknya dan marilah sama-sama kita mengejar keredaanNya... inshaAllah...


salam sayang
^-^v





Aku Insan Biasa...

Assalamualaikum...




Aku insan biasa...
Sudah lama dibenci, sudah biasa dikeji, sudah puas dicaci, sudah lali didengki, sudah cukup dikhianati dan hanya pekara biasa diumpati...
Aku insan biasa, jika Tuhan kata itulah rezekimu, maka itulah rezekiku....
walaupun tak pernah ku lupa berusaha seboleh mungkin. Bukan malas, bukan tak rajin... Namun itulah rezekiku...
"Takdir kita berbeza, nasib kita tak sama, rezeki kita tak serupa"
Namun impianku tinggi, setinggi bintang, tak ku kejar harta bertimbun, hanya ku impikan ilmu untuk dikongsikan dan hidup yang aman...
Aku tak kaya, aku juga tak berupa, ku hanya ada ilmu dunia yang sedikit cuma... Namun ada juga yang kurang senang... Cukuplah, cukuplah derita dan kesakitan yang dikirimkan. 
Hanya Tuhan yang Maha Mengetahui...
Mungkin Mati baru puas hati....

Aku insan biasa tak punya apa...
Hanya insan biasa...
Aku insan biasa....







salam sayang
AhlamMieraShafie...
UUMSintok181014(1145)




PARIS SOUVENIRS GIVEAWAY

 Assalamualaikum.. 



moh ler kita join!!!!


\


nak tahu syaratnya dengan lanjut sila tekan banner ini... ^-^v



saya tag:



giveaway nih berakhir 28 oktober 2014....



wish me luck!!!!






Happy dan Bangga... hahaha

Assalamualaikum 


HOllla!!! awat lak Si Ahlam nih happy dan berbangga diri lak tu.. hahaha sebabnya Ahlam dah berjaya menempet iklan Nuffnang  ditempat yang payah giler tu...alah yang dekat last entry tu.. hehehe dah lama dah duk usha-usha cara-cara nak letakkan benda alah tu.. tapi asyik tak menjadi jer.. berpuluh-puluh blog tutorial dah Ahlam baca tapi ada yang terlalu simple sampaikan Ahlam tak paham langsung... nasib baiklah diri ini terjumpa blog Akak Nukilan Kenit nih... akhirnya Ahlam berjaya jugak... hehehehe 


Alah kalau orang lain baca nih buat malu jerkan... padahal orang lain lagi advance lagi dari Ahlam kan... hahaha tapi Ahlam nak membanggakan diri jugak! hahaha 



tengok... tak tahu apelah benda alah tu... hahaha code-code yang memeningkan... hahahaha



tengok tu comel kan???? hahahaha



well gud job Miss Ahlam... (puji diri sat noh..jangan marah! :P) tatatititutu!!!!




p/s: jangan lupa join 3000 Followers Giveaway yer.. banyak hadiah menarik menanti anda... ^-^v

Meh Join Giveway: 3000 followers Giveway


Assalamualaikum Semuaaaaa!!! 



Ayoyo!.. Ahlam memohon maaf diatas ketidak 'update'dan entry selamat hampir seminggu.. eleh macam Ahlam tak biasa buat kerja nih kan... kihkihkih..  

eh lupa lak.. kawan-kawan sapa-sapa yang nak join  Giveway nih silalah tekan benner dibawah nih... rugi klu  tak join habaq hang... hadiah dia perghhhhhh!! masyukkk.... hehehe







tarikh tutup sehingga 21/10/2014

jomlah join  rugi taw... hehehehe








okhe sampai sini saja... bababibibubu!!!!





Segmen Bloglist Cun Oktober 2014 by Ekinnuar

Assalamualaikum....




jommmmmm..... join segment nih macam best jer macam best jer... kihkihkih
apa yang buat Ahlam tertarik nk join ialah kerana segment nih simple.... 
ok caucincau dulu!!!


wish me luck!



nak tahu apa syarat-syaratnya? just tekan banner cute diatas... ^-^v





BERITA GEMBIRA...

Assalamualaikum...


Alhamdulillah syukur pada Yang Maha Pencipta...dalam masa 2 bulan ini Ahlam dapat berita-berita gembira dari sahabat-sahabat Ahlam...  pertama kawan baik Ahlam time susah senang dekat Penang dulu time tunggu posting, Emy sudah selamat melahirkan baby boy yg comel, yang kedua lak kawan kamcing susah senang masa di UUM dulu time degree, Finie pun dah selamat melahirkan baby girl yg comel lagi montel dan yang seturusnya kawan suka duka kehidupan, Fina sudah selamat menjadi tunangan orang.. alhamdulillah dan yang terakhir lak kawan baik Ahlam sama course di UUM dulu p kelas sama-sama buat agsment satu group, Hayati aka Yati pun telah selamat melahirkan Baby boy... dannnnn yang last sekali my nephew, Najdan dah selamat menjadi suami orang.. Tahniahhhhhhhh buat kawan-kawan dan anak saudara saya.. hehehe



baby boy Emy... namanya Noh Naufal.. suka sangat namanya nih simple dan unik lagipun anak buah Ahlam ada sorang nama Naufal.. hehehehe comelkan baby boy Naufal nih... muka dia macam ayahnya adalah sikit tang maknya... btw untie Ahlam doakan Naufal jadi anak yang soleh dan patuh pada ibu bapa aminnnn...



baby girl Finie... namanya Alisha Aireena.. buat penat jer Ahlam carikan nama last2 bapaknya tak nak.. hahahakkk.. baby girl Alisha nih sangat bambam...matanya sepek ikot maknya rambut lebat ikot bapaknya kot... hehehehe btw Untie Ahlam doakan Alisha menjadi anak yang solehah dan patuh pada kedua ibu bapanya... aminnn


baby boy Yati.. namanya tak tahu lagi... Ahlam belum sempat berbual dengan maknya lagi.. apapun muka baby boy nih sebijik macam ayahnya.. hahaha btw untie Ahlam doakan baby menjadi anak yang soleh dan patuh pada kedua ibu bapa... aminnn


ni pengantin baru kite... alhmdulillah selamat.. moga najdan dan yana menjadi suami isteri yang baik dan bahagia sampai syurga.. aminnn 


gambar tunang Fina jer Ahlam xdapat nak uplod masuk.. hehehe btw Ahlam harapkan Fina bahagia.. inshaAllah bulan 12 nih berlangsunglah hari bahagia cik Fina kiter... hehehehe Ahlam happy sangat bila..
tengok kawan2 bahagia.. ^-^v







p/s: jangan lupe tekan2 iklan Ahlam yer..kihkihkihkih :P

Gerammmm!!!


Assalamualaikum.. hai sehabat blogger....



GERAM!!! asal Ahlam geram yer??? hahahaha... sebenarnya xdelah geram sangat tapi sakit hatilah jugak... Ahlam sejak semlam lagi buka Portal nih nk cek bungkusan dan berapa jumlah yuran pengajian tapi asyik xleh nk login jer rasa macam nak ambil leptop nih campak dari tingkat 2..... xpelah nak buat camner kan...wawawawa last sekali ahlam layan Youtube hahaha tengok cerita Melayu lama dan Melayu klasik..hambik kau!!!! sampai malam duk layan citer-citer tuh... hahahaha sampaikan kawan Ahlam si Intan tu tegur dia cakap Ahlam macam orang tua lama.. hahaha apapun memang layanlah...



bawang putih bawang merah in the house!!!!


syok wooo.. layan citer lama-lama nih... Ahlam rasa citer lama nih lg berkualiti dengan cerita sekarang yang tah paper tuh... mula-mula layan lagu lama patu tekan cerita kekasih awal dan akhir pastu duk layang cerita maria-mariana lah, gemilang, puteri impian, idola, pasrah,selubung blablabla last sekali semalam sebelum leptop tengok Ahlam tidur Ahlam tengok cerita nih... bawang puteh bawang merah... hahahaha seikhlasnya Ahlam lebih suka cerita-cerita zaman 90an, 80an dan seangkatannya.. sebab cerita-cerita itu semua ada nilainya dan kualitinya yang tersendiri kalau lawakpun mesti ada moral value dalam tuh.. tapi sekarang entahlah diorang nak untung jer kot.. Ahlam tak nafikan yang cerita-cerita sekarang pun ada jugak yang berkualiti tapi yang xada kualiti lebih banyak dari yang berkualiti... kalau lawakpun rasa macam lawak bo*#@ jer.. maaf yer.. teremosi lak.. kuhkihkih 

eh..eh..eh... lari tajuk lak Ahlam ni yer.. apa-apapun bila tengok cerita-cerita lama nih terus mood marah Ahlam hilang... hehehehe okeylah yer kawan-kawan Ahlam nak caucincau dulu.. tatatititutu








p/s: terima kasih yer kawan-kawan yang komen pada entry lepas yang mengucapkan tahniah dan tak lupa pada yang mendoakan Ahlam dapat jodoh cepat tuh.. hehehehe terima kasih tak terhingga.. bila baca tuh Ahlam senyum sorang-sorang n mulut nih  duk sebut AminAmin jer.. hahahakk






BARAKALLAH MY NIECE

Assalamualaikum....



Alhamdulillah anak saudara saya Ayuni dan selamat menjadi isteri petang semalam 14/09/2014... mak saudaranya?????? entahlahhhhh bilanya (memang tahu dah akan ada soalan mcm ni so Ahlam terus bagi jawapan yer...) tunggu anak raja kot masuk meminang baru nak kawen.. hahahahkkk bak kata orang jodoh nih kita xtahu bila.. so sy tunggulah mungkin minggu depan ke, tahun depan ke, kita tak tahu kan.. semua ni ketentuan dari yang Esa.. 

well for my lovely niece and husben .. selamat pengantin baru dan moga berbahagia till jannah.. aminnn ^_^v sorrylah mak cik hang xleh nak balik sebab baru start kelas.. so payah sikit... huhuhuhu





suka baju n make up Yuni nih simple... cantikkan... cantikkan??? hehehe 

sebenarnya anak buah saya dah 3 orang dah kawen... minggu depan lagi sorang inshaAllah... yehyeh xlama lagi Ahlam akan post lak yang Ahlam dapat cucu.. wawawawawa sobsobsob.. bila tah nak post majlis kawen sendiri..kihkihkihkih




p/s: doakan mak cik diorang yg lagi 3 (termasuk saya cepat2 kawen... hahahahakk)

Segmen Ben Ashaari: Impian Ku Seorang Blogger

Assalamualaikum... hai.. hola...

Hari ni buka blog tengok ada satu segment yang menarik minat Ahlam nak join... Segmen Ben Ashaari: Impian Ku Seorang Blogger...


sesape nak join lehla klip dekat banner ni.. segala maklumat dan syarat pernyetaan ada di sana... ^_^v


Serba sedikit mengenai diri saya.. saya seorang pelajar di sebuah IPTA di utara tanah air...seorang yang periang kalau bagi sesape yang rapat dengan saya dan agak pendiam bagi sesiapa yang belum rapat dengan saya tapi boleh jadi peramah jugak orangnya kadang-kadang... seorang suka kucing tapi takde peluang nak pelihara walau seekor kucing lagi... dan seorang yang suka tumbuhan terutamanya pokok bunga... hahahaha itu sahaja kot... 

Kelebihan blog...hurm.. saya pun xpasti apa kelebihan blog saya ni..huhuhu yang pasti saya ingin kongsikan pengalaman seharian saya yang penuh suka duka pada pembaca dan segala info yang berguna.. saya juga nak megasah bakat menulis yg tidak ada nih.. hahahahkk (boleh jadi penulis tak saya ni???)

Impian sebagai blogger... masa mula-mula buat blogger dulu tujuan saya, saya nak femes macam blogger retis lain..hahahahakk.. tapi itu dulu zaman mudo-mudo dulu.. sekarang just nak low profil jer... impian sekarang saya nak jadi seorang blogger yang berguna dan dapat memberi manfaat buat semua pembaca yang datang melawat ke blog ni.. hehehehe





Menyepi...

Assalamualaikum...


Apa khabar semua? hope baik-baik aja ya... Ahlam ok kot.. huhuhu btw sebelum terlewat Ahlam nak ucapkan Salam Aidil fitri buat semua pembaca dan sahabat blog yg sweet mueet... maaf andai ada yng trguris selama Ahlam menulis dan ada entry-entry Ahlam yg buat pembaca dan blogger tersinggung dan terasa.. mohon di ampun.. Ahlam hanya insan biasa yang selalu alpa.. bak kata sahabat Ahlam "kita tidak sempurna"...

well kawan-kawan banyak benda yang berlaku sebenarnya semenjak last entry Ahlam tulis 2.. tapi Ahlam seorng yang tersangat rajin nak meng'update' maka terkuburlah cerita-cerita best yang Ahlam lalui sepanjang tempoh itu.. but it's ok yang lepas biarlah lepas yer dop? hehehe now Ahlam just nak... okey Ahlam dah blur... huhuhuhu 

nampaknya entry nih sampai sini jer kot... hehehe btw kawan-kawan selamat berhujung minggu dan selamat ber'happy' dirumah terbuka yer.. makan 2 ingat-ingatlah dekat Ahlam jugak.. okey tatatititutu...


hari raya kedua.. Ahlam n anak sepupu Ahlam, namanya Miqdad... kazen Ahlam kawen org Arab so anak-anak dia buat Ahlam geram.. comel-comel seh!!!! nak2 si Miqdad nih... sangat-sangat baik... terus rasa nak ada anak mix nih... hahahakk :p

salam sayang...
AhlamMieraShafie...

Nasi Goreng...

Assalamualaikum...


hola...seperti mana entry yg lepas Ahlam ada bagitahu yang Ahlam jadi babysitter anak buah Ahlam dkt Kelantan ni.. jadi babbysitter pn Ahlam rasa dah jadi macam surirumah sepenuh masa jer cuma hasben jer takde.. kehkehkeh...yerlah kena buat bekpes, masak makan tgh hari, makan malam xtermasuk.. hohoho sebabnya kakak Ahlam dia kerja pagi & ptg baru balik so nak makan kena masak sendirilah cumanya kalau abg ipar Ahlam kerja ptg dia akan belikan lauk dan Ahlam akan masak nasik jer...takpelah sebelum ni Ahlam masak dan bagi makan anak buah 2 orang tu makan bila tanya sedap tak makirah masak? sedap jawabnya siap surh buat lagi tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii tadi nasi gorengku....huhuhuhu

nak di jadikan cerita pagi tadi kakak Ahlam nak p kerja pastu dia pesan dkt Ahlam suruh gorengkan nasi sebabnya nasi semalam ada banyak lagi.. so Ahlam gorenglah cuma xberapa nak kering maksudnya nasi goreng Ahlam 2 basah sikit.. masa nak siap 2 anak buah Ahlam nagis so Ahlam xtunggu lama sikit tuk bagi dia kering terus tutup api... bila siap2 kan dia dan terdengar dkt dapur tangtingtang macam orang memasak p tengok aik abang ipar aku tengah goreng balik... wawawawawa Ahlam rasa maluuuuuuuuuuuu!!!


terus masuk bilik xnak kuar2... hahahahahahuhuhuhu yerlah umur sebegini buat nasi goreng kampung yg senang 2 pn xreti... huhuhu

oklah nak cau dulu.. tatatititutu

hola...hola...bola..

Assalamualaikum...

haluuuuuuuuuuuu... Uooolllssss!!!! miss Ioooollllssss tak??? hehehehe ofkos ler takkan... hehehe yerlah sapelah Iooolllsss ni kan... huhuhuhu... ehmm2x testing testing 123... hai sahabat blogger semua sihat ke idok? Ahlam, alhamdulillah sihat walaupun kadang2 kena makan ubat dan supliment bagai kalu tidak maka menagislah keseorangan malam2.. kihkihkihkih...

sudah berminggu-minggu baru nak update kan.. huhuhu idok ler busy mana pun tapi Ahlam ni tapi sibuk berkemas nak balik kampung mingggu lepasnya..makanya Ahlam tidok sempat ler nak men'update' blog buruk kesayang Ahlam nih, walaupun segala kerja-kerji dan segala agsimentnya telah dihantor.. ater awat ler Ahlam duk bercakap dalam bahasa Perak nih??? huhuhu Ahlam nih rindu sebenarnya dengan orang Perak nak-nak dengan kakak angkat dan mak angkat Ahlam dekat Tambun nuh... Ape kaborleh mereka tu... wawawawa sobsobsob...

tinggalkan rasa rindu kejap... sekarang nih Ahlam dekat kampung dah sudah balik ke negeri Terengganu, "negeri cantik, orang pun baik-baik" betul ker tegline 2... lupe dah.. hahaha dan sekarang ni pulak Ahlam ada di Kelantan jadi mek kelantan kejap yer.. hahaha buat apenya di Negeri Cik Siti Wan Kembang ni kan??? apa lagi klu bukan menjadi babysitter kepada budak nakal 2 orang 2.. Syamin Naufal dan Mohammad Adam... hehehe

sekarang nih maknanya Ahlam busy menjagalah jgk..wawawa ditambah pulak dengan menjdai pembantu kepada Pensyarah Ahlam dalam kajian dia maknanya jadi RA lah.. ni pn buka betul2 lagi just percubaan dulu... hehehe #peningpale...banyak lagi tak siap nih minggu depan dah nak dihantar... huhuhu

panjanglah pulakkan update kali nih.. oklah sampai sini saja Uooollllsss!!!! tatatititutu... ^-^V



p/s:pisssttt korang sokong pasukan mana piala dunia nih???? Ahlam sokong Spanyol dulu sekarang dan selamanya... biarlah Spanyol dah kalah ari 2.. hehehehe

Alhamdulillah selesai untuk semester ini.. ^-^

Assalamualaikum semua...!!!



hai! hello!... huhuhu perghhh agak lama kan Ahlam tak update.. huhuhu Ahlam tersangat busy harap maaf yer..tapi sekarang Ahlam dah free sikit sebabnya Ahlam dah habis sem untuk semester ini.. fuhhh lega rasanya... rasa macam lega gilo! tapi ni pn xdelah free sangat sebabnya Ahlam kena siapkan final touch proposal research sy... hehehe tak apa lepas siap 2 memg Ahlam akan free untuk melawat blog kekawan dan meng'update' apa saja  diblog buruk saya nih.. inshaAllah.. aminnn...


#done!!! setelah tidur tak menentu bawah mata dah hitam... asyik duk stress sampai migrain.. hahaha beberapa kali lapor pusat kesihatan.. kihkihkihkih manjakan?  :P



well my readers wish me luck!!! sampai sini sahaja.... tatatititutu... adios amingos!




salam sayang
AhlamMieraShafie

LAMANYA TAK BUKA BLOG!!

Assalamualaikum...

ape khabar semuaaa???? hehehehe harap-harap sihat-sihat hendaknya..(dah macam tulis surat dekat sahabat penal lak)... i'm so sorry sebab dah lama sangat tak update dan tak buat lawatan sambil belajar dekat blog kawan-kawan.. saya takdelah busy sangat tapi masa bulan 12 dan awal bulan 1 memang saya tersangat busy kerana nak siapkan  beberapa case study, agsment dan jugak exam... memang kepala tengah tingtong!!! time tu... rasa tak cukup masa nak buka blog... tapi time digree dulu  exam ke, agsment ke still leh buka dan melawat blog kawan-kawan tapi kali ni memang takleh nak buat macam tu dah... huhuhuhu 

sekarang baru masuk semester baru.. maknanya semester 2 bagi saya.. hehehe  awal-awal sem nih leh la buka blog dan berjalan-jalan ke blog kawan-kawan... nanti bila dah pertengah sem tu tak tahulah macam mana nanti... just wait and see yooo!!!..wawawawa.. okhe sampai sini sahajalah kut buat masa nih... actually banyak kot benda yang berlaku pada saya dalam masa saya diam dan senyap sunyi tu... tapi rasa macam tak berapa nak rajin nak menaip... nanti-nantilah... hohohohoho





well wish me luck!!!!
adiossss....





p/s:cuak jer rasa nak p kelas esok... wawawawa
 
COPYRIGHT OF AHLAM ITU MIMPI. DESIGN WITH LOVE BY PINKILICIOUS