Ucapanku...

Your Update :
Assalamualaikum...jemput masuk!sila tinggalkn jejak anda di Cbox atau di ruang komen, saya pasti akan balas kunjungan anda...terima kasih..

Terengganu-Kedah-Pulau Pinang-Perak: 4 buah negeri dalam satu minggu..

Assalamulaikum semua..(ceh mcm la ada org nk bca…hehehe klu da org bca la kan)

Cerita yang ak nak ceritakan ni adalah mengenai kisah perjalanan ak ke P. pinang… seronok?, gembira?, syok???? Entah ak pn x taw nk ckp pe prsaan ak pd msa itu…mgkin lbih kpd risau kot…ok berbalik kpd tajuk 2 tdi..hurm cam ni ceritanya…

Pd suatu hari..hahahakkk xpn alkisah tersebutlah kisah….hehehe

Ok la byk buat lawak lak ak ni..kata nak cerita tpi xmula2 lg kn..hehe ok begini ceritanya.. nak dijadikan cerita pada 28hb ari 2 tuan ak suruhlah ak dtg ke pulau pinang ni dmana trletaknya unit kami di sana… so nak xnak ak trpaksa la pg jgk kesana demi msa dpn ak..cehwahhh!!! mula2 2 ak ajak la member satu intake ak surh teman ak siap ak nk seponser tiket lagi pdhal ak pn xde duit mana pn…huhuhu..
Mula2 2 member ak ckp ok pastu dia seyap jer..hurm ak mls ar nk paksa2 org ni..huhuhu…sedih jgk ak mula2 2.. smpai nagis jgk..wawawa tpi nk buat camner dh org xsudi kita xleh nk pksa.. n pda msa 2 ak dh beli tiket pn, tikat 2 turun dkt alor star yer la kan perangcangan awal ak memg nk trun stu sbb senang kwn ak tu nk jumpe n kami leh pg sama2.. tpi dah dia xsudi trpasalah ak sorg…ak naik bas pd 1 hb 6 kul 10.30 mlm.. sampai sana kul 5 pg cam 2.. lebih kurang dlm 8 jam la ak dlm bas..sampai2 jer, ak xtaw nk ke mna wawaw…rangcang nk jer ak lepak dlm surau smbil tunggu siang.. sampai jerk t surau ak tgok ada sorg mak cik syok jer dia tdo dalm 2 siap ada selimut lg.. nampk cm surau tu dh jdi cm rumah dia..lama ak duk brdiri kt dalam 2..tgh brfikir ke mana ak nk pg..pikir pya pikir akhirnya ak mbik keputusan tok lepak kt tempt menunggu jer… lepak dkat stu dalam seteggah jam dtg la sorg akk n anak dia, dia ni dri kuala lumpur nak balik ke jitra.. ak tya la dia knape xturun terus jer kt jitra dia cakp dia nak turun dkt dpn airport trus so klu turn dkt bustop jitra jauh jgk dia nk balik ke umah mak dia… jdi baik dia trun di sni.. ak pn ckp ooooo..hehehe… kmi duk brbual2…

Laps lama 2 ak trfikir klu ak p cri hotel murah pn ok gak ak leh baring n mandi…sementara tunggu siang… pastu ak pn ronda2 la cari hotel murah sorg2..rsa takut ak buang jauh2 just tawakal jer… yer la dlm keadaan pagi2 buta ni ank dara jalan2 cri hotel sorg2..huhu.. akhirnya ak dpt la..hehehe… dgn hrga yg brpatutan bkn hotel tpi motel ok la 2.. register semua ak pn naik la kt bilik bukak jer pntu mak aii!!!! So smelly.. arghh xkisah la asalkan ak leh tdo.. ak pn tdo la pusing kanan pusing kiri..xleh tdo..huhuhu…paksa jgk tdo akhirnya ak sdar2 hp ak brbunyi membr baik ak call tya ak kt mana.. ak ckp la kt dkt motel ni..dia pn ckp ok jga dri leklok.. dia plk xleh nak temnkn ak sbb dia dh strt pktikal..
Ak pn sambng la tdo alik..tdo2 sdar2 dah pkul 11.30 pg.. ingat nak chek out kul 1..tpi pkir2 ak nak g makn lg.. ak pn bgn la p mandi huhuhu tuhan saja la taw bilik air dia cmner tpi ok la… selesai mandi 2 ak siap2 cas hp jap smbil tnggu beteri pnuh ak kemas2 ape yg ptt… selesai semua ak pn trun la chek out… pas tu teus jer ak p merybrrow kt bustop 2 psan bubur dia sedappp..hehehe makn2 pstu lepak jap…setelh sejam ak dkt sana ak pn ambik la keputusan tok kuar..msa 2 dlm kul 1 cam 2… ak kuar jer trus p cari tiket tok ke pinang… dpt la ak tiketnya…xyah tunggu lama ak trus naik bus.. smbung tdo lg dlm bas..hehehe..tdo jer kerja ak kan..hahahakkkk penat la weh!!!

Dalam 2 jam cam 2 ak pn smpai la ke butterworth n ak trus pg jeti byr rm 1.20 pastu tnggu jap n feri pn sampai la.. ni kali ke 3 ak naik feri..hehehe…yg prtama n ke 2 xpe la gan kwn2 ni ak sorg2 jer huhuhu..tpi xpe la..semuanya brjln lancar..alhmdulillah…:) xsmapai 30 minit ats feri ak pn smpai la dkt jeti seberang pulau ni…msa ats feri tu ak memg enjoy la..hehehe trfikir jgk ak mgkin lain kali ak nak p brcuti sorg2 lagi la…cm best jer…betul ak ckp.. wlaupn ak takot2 tpi semuanya ok…syukur sangat2…tgok pemandangan yg lawa, tgk kapal2 dagang yg tgah bergerak n berlabuh jgk feri2 lain yg brgerak..feri2 tu semuannya ada nama taw, stiap feri diberi nama sempena nama pulau..feri yg ak naik ni xtaw lak nama pe sbb xnampak… feri yg lain lak ada nama pulau pinang n mcm2 lg…ada 2 nama pulau kapas.. ak pelit jgk kn yerla pulau kapas kan dkat Terengganu…tpi ada dkt pinang ni..hehehehehe


Sampai jer dkt jeti seberang sana ak trus jln p bawah dgn bwk beg yg berat 2..huhuhu sakit tgan ak…semua tgok ak pelik..hehehe entah la ape yg pelik pn ak xtaw..ak cam biasa ar buat bodoh jer..hahahah….sampai jer kat bwh ak trus pg ke stesen teksi..huhuhu sbb bos ak suruh tunggu dia dkt stu..ak pn tunggu la..tunggu pya tunggu dah dalam kul 4 cm tu xjgk dia dtg..wawa ak dh gelisah… last2 dia call suruh ak naik teksi jer sbb xde transport tok g ambik ak..xpe la ak pn xkisah pn..huhuhu (tgh byak duitkan) pastu ak pn tya la uncle teksi stu tok ke KDSP..hahahakk ape yg kelakarnya dia pg sebut KWSP ak ckp bukan KDSP dia ckp lg KDPSD aduh!!! Pening ak nak terngkan kt dia..dia tya jaln pe, ak lupe lak..huhuhu…last2 ak call bos ak tya jalan pe..hehehe pas taw jaln ak pn ckp la kt dia jaln auqurium, gelugor..dia lak xtaw jln huhuhu… trfikir lak ak ape pya driver teksi la uncle ni… patu kwn dia lak cmpur tgn ..hehe siap buat peta lg tunjukkan jln kt uncle 2..huhuhu ak nak tunjuk pna ak xpasti huhuhu sbb sblm ni klu pg sana pn ada org pg ambik n hntarkn…pastu dia pn faham la…ok la fuh!!! Lega ak…msk2 jer teksi adoi mak dia bukak radio versi cina lak..wawawa ak pn layan jer…best gak lagu2 tu..hehe…

Masa dlm teksi tu dia ckp kat ak..dia kata adik t dkt nak sampai bgtaw la jln dia..ak pn iyer jer huhuhu..jwb dgn prasaan sedih huhuhu..klu ak tnjuk jln tu slh sesat la ak…sib baik la sampai jer dkt gelugur ak ingat jln..hehehe..ak pn dgn penuh confidnt surh la dia msk lorong jln auqurium surh dia sright jer n nmpk la KDSP nya…ak surh dia brhnti betul2 dpn KD…dia dgn muka penuh kepelitkan tya ak adik nak buat pe dkt sni, ada family ker..hehehe dgn bangganya ak pn ckp ak dtg buat latihan dkt sni…dia pn ckp ooo army la ni yer..ak just seyum jer..n tya brpe hinggit…dia ckp RM 20..ha!!!! RM20 huhuhu mahal giler xla jauh sgt..xpe la ak pn dgn redhanya byr la….pastu ak pn call la bos ckp ak dah sampai…silap ak pg brhnti dkt KD sebelah sna bos ak surh p kurtes..terpaksa la ak jln kaki p san gan bag ak yg berat 2 habis tgn lembut ak..hahaha(kta askar kan...hehehe) dah la nk smpai sna tu kana daki bukit skit..huhuhu 2 xpe la nak smpai dirumah lak kna naik tangga ke tinggkat palng atas tngkat 4 2…uwaaaa penat geler ak msa 2… smpai2 jer bos ak surh brhat lu…ok xpe la..ak rehat la…baring dkt kurusi…n trlelap…

ak smpai sana ari khamis..ari jumaat brmula la aktiviti untuk selamatkn impian ak..huhuhu sampai la ari khamis 10hb...ari jumaat 2 ak brtolak ke Ipoh perak sbb ari isnin ak dah mula praktikal... berkejaran la ka ke jeti untuk keseberan sana.. sib baik ada pn. fizah suby USM...ak mtk tlg dia hntarkn ak ke jeti... sampai jer butterworth ak terus cari tiket ke ipoh... sudah beli tiket kna tunggu jap.. org jual tiket 2 ckp tunggu kejap jer..ak tunggu pnya tunggu dkt 2 jam bru bas leh gerak... kejap kan ak kna tunggu...cam harammmm!!!! huhuhu sabor jer la... dah la ak cam nak kebulur..xmkn agi..ak mkn pn mkn roti jer 2 pn 3 keping jer dari pg tdi.. msa tunggu 2 ada la nmpk kedai burge..cam sedap... ak pn p la lintas jalan ke kedai burge 2... oder la burge ayam special..tunggu2..xsiap2 jgk..huhuhu.. tgok2 mak aihhh!!! lembatnya dia buat kerja..huhuhu.. xpe lapo pya psal ak snggup tunggu lg... bila ak tgok kt tempat ak duk tunggu bas tdi abg yg jual tiket 2 cam duk cari ak..ak pn p la kat dia.. ak tya dia " bang bas dah ada eh..." dia ckp a'a dah ikot abg 2..ak pn ambik bag n trus pg kedai burge 2 balik n ckp bang cancell..sambil seyum buat uka xbersalah..hehehehe...

sampai jer kat bas 2..naik la huhuhuhu...fuh!!! selamat ak..tpi lapo huhuhukkk.. bas pon brtolak...dalam 2 jam ak sampai kt ipoh..alhamdulillah...blm spt ak nak call akak siah dia dah call ak..hehehe selamt krdit ak..hahaha...dia surh tnggu sampai dia pg ambik ak...dan bermulalah dunia praktikal ak selama 3 bln di ipoh ini...gud luck Cikgu Miera..
stakat 2 jer cerita ak mengenai pngalam ak pg trivel sorg2…best try la cuba…hehehe klu xmncuba xtau kan cmner rsa kn…selamt mencuba..wawawa

No comments:

Post a Comment

 
COPYRIGHT OF AHLAM ITU MIMPI. DESIGN WITH LOVE BY PINKILICIOUS