Ucapanku...

Your Update :
Assalamualaikum...jemput masuk!sila tinggalkn jejak anda di Cbox atau di ruang komen, saya pasti akan balas kunjungan anda...terima kasih..

MATCHMAKER... OMG!!!!

Assalamualikum...



Haluuuu.. apa khabar semua????.... Ahlam Alhamdulillah sihat sejahtera... makin sihat kot.. entah mengapa baju semua jadi kecik... Ahlam pun jadi heran bin pelik... wawawawa ohhh.. lupakan pasal baju mengecil tu, kita story sal tajuk gempak lagi teruja nak dikongsikan nih...

Dua minggu lepas masa Ahlam tengah syok duk online.. ada kawan Ahlam tegur dia tanya.. sama ada Ahlam dah ada someone special atau tidak... Ahlam dah pelik.. tanya dia balik kenapa yer.. so dia pon  explain lah cakap ada sorang kawan dia nih tengah cari calon... OMG terus terngaga ... hahahaha... kalau nak dikira, nih kali ke tiga kot ada orang nak jadi MATCHMAKER untuk Ahlam... wawawa Ahlam jadi speechless... macam kes-kes yang lepas pon Ahlam terdiam... Ahlam tanya kenapa Ahlam? pastu dia cakap, yang calon yang dia nak matchkan dengan Ahlam nih macam padan dan sesuai dengan Ahlam dan dia cakap "kita nih umur bukan makin hari makin muda.. so sampai bila nak bujang, lagi pun kita nih perempuan" ooohhhh deep menusuk kalbu... (dia dah kawen dan dah ada sorang cahyamata... kita tu Ahlamlah) huhuhuhuhu  dia tambah lagi "janganlah nak memilih sangat.. tak de yang perfect dalam dunia nih" lagi menusuk-nusuk kalbu!

Bukan tak suka tapi  macam belum bersedia... dan bukan tak nak kawen dan siapa yang tak nak kawen kan...(berapa banyak dan daa) tapi macam calon yang betul-betul boleh memberi keyakinnan untuk Ahlam membina hidup berumah tangga nih belum muncul-muncul lagi.. yerlahkan nak membina rumah tangga nih bukan senang dan bukannya nak hidup 2/3 bulan bersama... mungkin calon yang kawan Ahlam nak match kan  tu baik, soleh, sedap mata memandang, berkerjaya dan bla..bla..bla... tapi Ahlam macam kurang suka macam tu.... atau Ahlam masih tak boleh lupakan someone special dulu???? opss terbuka kisah lama... huhuhuhu 

Calon yang pertama dulu Ahlam tolak sebab dia guna Facebook member dia untuk berkenalan.. dahla si kawan dia tu dah kawen.. mati kau kalau bini si kawan tu terbuka dan terbaca mesti Ahlam kenakan..??? dia ni dimatchkan oleh senior di UUM dulu... mula-mula dia tanya ada Facebook nama ni chat x? Ahlam kata ada.. dan tanya siapa tu.. pastu dia cakap orang tu berkenan dan nak kanal dengan Ahlam... pastu siap promote lagi... hahaha pastu dia cakap Facebook tu bukan dia punya tu kawan pejabat dia... Ahlam tanya lagi kenapa diguna yang kawan punya bukan dia sendiri.. dia cakap mungkin dia malu kot.. ehhh!!! kata nak kenal kenapa nak malu kan... so Ahlam pun tak layan pastu...

Calon yang kedua lak.. senior USM/PALAPES yang jadi orang tengah... macam matchmaker jugaklah... si calon tu masa tu dia dekat Dubai kerja dekat sana, engineer ko... senior tu chat dekat Ahlam di facebook cakap ada orang nak kanal.. so dia bagi link facebook.. Ahlam pun add lah... pastu yang peliknya tak bertegur sape lak lepas tu.. Ahlam nak tegur dulu memang tak lah kan... kata dia nak kenal kan.. awat cheq yang nak kena tegur lak kan... last2 diam camtu jer.. dan awal tahun hari tu dia dah selamat kawen... hahahaha (terlepas cheq)... dan jugak minggu lepas terjumpe dia dekat Lumut ko.. terkedu cheq, dia pun terkejut tengok cheq no... hahahaha tapi cheq buat-buat tak nampak... hahahaha

Dan yang ketiga tulah yang dah diceritakan dekat atas tu... hahahaha bila Ahlam tanya pendapat kawan-kawan yang rapat dengan Ahlam... ada yang cakap apa salahnya kalau kenal dulu dan ada juga yang cakap tak payahlah Ahlam jangan terburu-buru sangat... memanglah tengah single mingle (macam promote diri sendiri lak...hahahahkk) sekarag tapi slow-slow dulu... wawawa so Ahlam pun cakap dekat kawan yang jadi matchmaker ke tiga tu... "entahlah" hahahah terbaik tak jawapan Ahlam? hahahaha tapi rasa seba salah jugak... pastu bagi alasan nak belajar dulu...kihkihkih 


apa pula pandangan kawan-kawan blogger lak yer? hehehe






11 comments:

  1. Tak payah terburu-buru. Ayuni dah berpuluh kali dirisik dan sudah bertahun-tahun banyak kali orang masuk meminang. Tetapi semua tidak jadi. Biar Allah saja yang tentukan kita ada jodoh atau tidak. Manusia cuma boleh merancang.

    ReplyDelete
  2. Bagi saya, kalau dia serius apa salahnya. Bak kata kawan tu 'kita ni, umur bukan makin lama, maikn muda'.

    Tapi terpulang kepada individu, masing-masing ada target dia sendirikan. So, its up to u. Hahaha, i cakap macam ada pengalaman, padahal.....

    ReplyDelete
  3. my current BF,starts bercinta dri form4. so sekarang umo 20 tak payah mencari lagi. hehe ;)

    ReplyDelete
  4. Apa cara pun asal tak melanggar batas susila Islam pada kakak tak salah Ahlam..

    ReplyDelete
  5. jangan sibuk nak kahwin sebab orang lain... biar lambat jodoh tapi membahagiakan dari cepat2 tapi belum tentu bahagia sebab tangkap muat...

    ReplyDelete
  6. Percaya pada jodoh Allah.. berusaha dan jalaninya pada masa yang sama jgn lupa berdoa padaNya

    ReplyDelete
  7. bagi scha, tak salah kalau nak kenal2 dulu. kalau tak suka, boleh berundur. hehe.

    ReplyDelete
  8. Salam Ahlam ....

    Wahhh ... hebat juga perjalanan mencari cinta sejati Ahlam ye hehe. Buat yang paling mudah je Ahlam ... solat istikharah ... minta petunjuk dari Allah.

    Jangan paksa diri, jika jodoh dah sampai kamu berdua takkan dapat dipisahkan lagi ... chewahhh! Akak pulak yang jiwang lebih hehehehe :D

    ReplyDelete
  9. Kenal dulu laa dik.. matchmaker tu tak salah..sebb dia risau ahlam tak berteman.. neway..muda lg kot.. tak time k.. nak berkahwin bukan untuk sehari 2..kann..kann.. insyaa Allah..panjang jodoh nanti

    ReplyDelete
  10. Baju dah ketat? Ooo patut la Ahlam kata nak beli mesin jahit kan? Heheh..

    Akak macam pernah melalui je situasi Ahlam ni. Dah seperti Ahlam, akak juga menolak bila ada org nak match making kan akak dgn org lain. Mungkin waktu tu akak rasa mcm "aku bukannya tak mampu nak cari sendiri", lagipun mgkn ego sikit. Akak rasa mcm akak tak perlukan pun org nak kenen2kan dengan sesiapa. Lgpun yg nampak org tu baik di mata matchmaker. Bukan di mata kita. Dah lamaaaaa tu, akhirnya bila dah tiba jodoh, org yg betul tu muncul sendiri tanpa perlu di match kan.

    Utk persoalan Ahlam ni, akak rasa, Ahlam kena ikut gerak hati Ahlam sendiri. Kalau rasa tak terbuka hati tu, tak payah pun terima. :)

    ReplyDelete

 
COPYRIGHT OF AHLAM ITU MIMPI. DESIGN WITH LOVE BY PINKILICIOUS