Ucapanku...

Your Update :
Assalamualaikum...jemput masuk!sila tinggalkn jejak anda di Cbox atau di ruang komen, saya pasti akan balas kunjungan anda...terima kasih..

Derma Darah!

Assalamualaikum...



haluuu!!! apa khabar semuaaaaa..... hope semuanya sihat selalu... nak tanya korang pernah DERMA DARAH tak???? hehehehe tahu tak darah yang korang derma boleh menyelamatkan nyawa seseorang... setitik darah amat berharga buat orang yang memerlukan... so sesiapa yang sihat walafiat sila-silalah ajak adik, kakak, abang, anak2 pergi hospital untuk derma darah dan siapa yang mempunyai darah O amatlah dialu-alukan...

nak dijadikan cerita niat murni saya telah ditolak mentah-mentah...huhuhu sadih sangat rasa... yerlah kita dengan segala rasa ketrujaan pergi isi borang nak derma last2 kena tolak.. hahaha bukan diorang yang xnak bagi saya menderma tapi atas faktor-faktor yang memang tidak mengizinkan so terpaksalah mereka menolak niat baik saya.. yang pertama disebabkan tak cukup tidur dan yang kedua pulak disebabkan pengambilan ubat tidak sampai 24 jam... huhuhuhu sedihkan.. tapi takpelah mungkin lain kali...


syarat-syarat menderma darah..

Sila ambil perhatian bahawa maklumat ini boleh berubah. Penentuan kelayakan terakhir terletak pada kakitangan skrining di klinik penderma.
Anda BOLEH menderma jika..
    anda adalah antara kumpulan umur 18-60 tahun.
    berat badan anda 45 kg atau lebih.
    haemoglobin anda adalah 12.5 gm% minimum.
    derma darah terakhir anda sekurang-kurangnya 90 hari sebelum ini.
    anda sihat dan tidak menderita malaria, tifus atau penyakit berjangkit lain di masa lalu.
    anda telah makan dan mendapat tidur yang mencukupi.
Jika anda memenuhi syarat-syarat di atas, tahniah. Anda berpotensi untuk menjadi penderma!!

Anda TIDAK BOLEH menderma jika anda mempunyai keadaan ini ..
    sejuk / demam dalam 1 minggu terakhir.
    di bawah rawatan dengan antibiotik atau ubat lain.
    masalah jantung, hipertensi, epilepsi, diabetes (pada terapi insulin), sejarah kanser, buah     pinggang kronik atau penyakit hati, pendarahan kecenderungan, penyakit kelamin dll.
    pembedahan utama pada 6 bulan terakhir.
    vaksinasi dalam masa 24 jam terakhir.
    mengambil minuman beralkohol dalam masa 24 jam terakhir.
    mengalami serangan pengsan semasa derma terakhir.
    telah secara teratur menerima rawatan dengan produk-produk darah.
    berkongsi jarum untuk menyuntikkan dadah / memiliki sejarah ketagihan dadah. 
    mempunyai hubungan seksual dengan rakan kongsi yang berbeza atau dengan individu     berisiko tinggi .
    telah diuji positif untuk antibodi terhadap HIV .
    mempunyai tatoo, semi-kekal make up atau rawatan kosmetik yang melibatkan kulit     menusuk dalam 6 bulan terakhir.
    mendapat rawatan gigi (ekstraksi, tampalan, pembersihan, pemulihan) 
        * Untuk pembersihan atau tampalan: sampai hari selepas rawatan 
        * Untuk ekstraksi, saluran akar gigi atau pembedahan gigi: 72 jam asalkan ada pemulihan       penuh
Wanita TIDAK BOLEH menderma jika mereka memiliki keadaan ini ..
    mereka hamil
    mengalami keguguran dalam 6 bulan terakhir telah hamil / menyusui dalam satu tahun     terakhir.
    mereka dapat menderma selepas 6 minggu selepas kelahiran biasa dan ketika mereka     tidak menyusui. 
    mereka mengalami menstruasi berat atau kram menstruasi.
sumber dipetik dari:
 http://www.malaysiablooddonors.org/malaysiablooddonors/malay/whocandonate-malay.php



ni gambar pada 27 April.. ada program derma darah dekat Penang, masa ni ada program dekat sana.. dgn semangatnya p isi borang nak derma last2 xboleh, kecewa giler rasa... huhuhu time ni xboleh sebab xcukup tidur..


ni gambar semalam 29 April... time nih lak masa otw nak p library.. kebetulan ada program derma darah dekat depan library so p lah isi borang nk derma dan akhirnya xboleh jgk sebabnya pada malam harinya saya ada ambil ubat-ubatan... huhuhuh sadih giler rasa....




takpelah mungkin buka masanya lagi untuk saya derma buat kali ini... sebernarnya saya pernah menderma sebanyak 2 kali dah tapi dah lama masa tuh dalam tahun 2006 dan 2007.. masa sekolah menengah.. last menderma nurse susah nak jumpa salur darah dekat lengan.. dalam 5 kali cucuk.. sampai tangan saya dh bertukar warna.. hahaha muka dah pucat dh time 2... so saya xboleh derma banyak.. xpenuh pn... lebih kurang seminggu saya tak boleh angkat tangan... rasa truma kejap.. 2 yang lama xderma 2.. ni niat murni nak menderma balik tapi tak boleh lak atas sebab-sebab tertentu.. 


Maafkan saya rakyat Malaysia kerana tak dapat membantu.. huhuhuhu



20 comments:

  1. Kakak tak pernah derma darah tau. Takut!
    Ahlam kira berani walau hajat kesampaian. Lain kali kena cukup-cukup tidur kalau nak derma:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah sis.. rasa dia mcm kena gigit semut api jer.. hehehehe

      Delete
  2. Ani tak layak untuk menderma huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenape...adakah hb kurng? huhuhu xpelah... mngkin boleh menderma dgn cara lain.. hehehe

      Delete
  3. Saya tak pernah derma darah sebab saya ni takut jarum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jarum xmakan org jerun yg mkn org.. hehehehe

      Delete
  4. walaupun dah 24 tahun, ana still lagi takut jarum. HAHAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. alolo.. jgn takut xsakit mana pn rasa mcm kena gigit semut api jer.. hehehe

      Delete
  5. zaman sebelum kawin dulu derma sebanyak 3 kali.. then lepas kawin sekali.. now dah tak leh lagi dahh.. dah tua dan berpenyakit lak tuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... xpelah sis jnji dh pernah menderma...

      Delete
  6. haaai.. CT singgah sini jalan2 malam buta hahaha..
    berani nyaaaaaa derma darah. CT kalo check gula every month xpe..
    kejap je dia cucuk.. adus nak duduk lama2 kat katil tu nak sedut darah tu belum berani..

    tapi CT ada kawan yg rajin derma darah.. after all baik untuk kesihatan kita juga..
    keep it up !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput singgah lagi CT.. heheheh
      kan memng bagus derma darah nih bnyak keistimewaannya jgk..

      Delete
  7. Assalam Miera...eh..boleh ke call nam tu...terima kasih sudi singgah di blog sis JM..ini kunjungan balas je....dah follow pun :-)

    Derma dara? x pernah tapi kalau derma darah pernah..itu pun baru sekali...klau ada peluang nk derma lagi syok! ...mcm mkn sfagetti eheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam JM.. eh boleh jer.. memng nama kiter.. hehehe tq sebb follow blog buruk kiter.. hehehe

      opsss.. derma dara... hahahah sy pn belum pernah..hahahaha

      Delete
    2. hahahaha derma apa ? deeeerma apa ???? hahahaha..

      Delete
  8. sian Miera .e..tak pe niat..dh ada niat nk derma tak boleh pulak ye...tak pe niat tu dah ada..dah dafat fahala tu

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum ahlam..tima ksih sdi snggh blog sya..hehe..x pnh derma drh sbb drh sllu ja tak ckup,hehe ^_^

    ReplyDelete
  10. sy pn dh lama pasang niat nak menderma..aritu ad program tu kat opis, skali tanya urusetia dia x bg sbb sy tgh preggy..kecewa je rsa.huhu

    ReplyDelete
  11. Nad almost nak menderma haritu tapi tak lepas part haemoglobin tu T-T Hahaha sedih je tau dah semangat dah!

    ReplyDelete
  12. ena tak pernah derma darah gak;)

    ReplyDelete

 
COPYRIGHT OF AHLAM ITU MIMPI. DESIGN WITH LOVE BY PINKILICIOUS