Ucapanku...

Your Update :
Assalamualaikum...jemput masuk!sila tinggalkn jejak anda di Cbox atau di ruang komen, saya pasti akan balas kunjungan anda...terima kasih..

Penangan Cinta Si Pak Arab!

Assalamualaikum...


Perghhh tajuk!!!!.. Actually saya tak tahu nak pilih tajuk apa so tajuk tuh rasanya sesuai untuk saya menterjemahkan satu cerita yang bakal saya coretkan disini.. hehehehe  ini bukan cerita novel atau cerpen dan juga cerita dongeng. ini adalah cerita sebenar berdasarkan apa yang berlaku disekeliling saya sakarang ini.. cerita ini tidak ada kena mengena dengan saya kerana saya tidak akan memilih jejaka luar atau bukan Malaysian sebagai pilihan hati saya.... my taste is like tall, dark and hemsem bak hang!..kihkihkih (propa kalau datang Johnnydeep habis tah kemana tall, dark n hemsem tuh melayan)...

'story'nya begini.. saya ada sorang kawan yang sama-sama belajar dekat utaqa nih... kami sama-sama budak postgraduate tapi course lain-lain.. kami rapat macam rahsia ko rahsiaku jua.. hahahaha nak dijadikan cerita, dia nih telah berkasih sayang dengan seorang foreigner datang dari Middle  East.. well kami budak postgraduate memang banyak bercampur dengan foreigner...huhuhu. yehhh foreigner tuh student dekat sini jugak course sama dengan dia.. saya pun kenal budak tuh, kenal gitu-gitu jer...  diorang kapel dah dalam setahun lebih kot.. dalam setahun lebih tuh dah berapa puluh kali dah diorang putus.. saya pn naik pening dah duk dengar cerita dia.. huhuhu yang mintak putus tuh kawan saya sebabnya macam-macam.. kadang-kadang saya naik geram dah.. hahaha yerlah ko putus pastu baik balik.. nak putus, putus jerlah takyah nak pening nak sakit hati dah.. mungkin sakitnya tuh didalam hatiku dan mengambil masa tapi dari ko duk tanggung sakit hati tiap kali jumpa tuh baik sakit sekali jer....huhuhu





kadang-kadang saya tak paham dengan kawan saya nih... dia tak tahu apa yang dia nak... dia tak faham diri dia bila dia cerita dekat saya.. konon nak mintak nasihat (kan saya budak psychology.. :P).. bila saya bagi nasihat dia dengar.. bagus! tapi... macam tuh lah.. hurmmm kadang-kadang putus asa dah nak nasihat nih dan nak dengar masalah percintaan dia nih... dia kata dia sayang, dia cinta tapi dia tak tahan dengan sikap si pak arab nih... hurm biasalah si dia tuh bukan orang Melayu kita so diorang ada adat, pemikiran dan kelakuan yang kadang kala tak kena dengan nilai ketimuran Melayu kita... 

saya kadang-kadang kesian jugak dengan kawan saya nih.. nak-nak time diorang putus kawan saya nih dia punya frust perghhhh!!! sakit jiwa tengok.. hahaha kalah time saya putus cinta 3 tahun  lepas.. hahaha (saya nih hati batuuuuuuuuuu.. huhuhuhu) bila duk diam-diam tengok-tengok dah bunyi sokseksoksek.. mata dah berair merah.. seram tengok... hahahaha tak tahu nak cakap apa tah... lagi pun saya tak pernah jumpa lagi yang frust macam nih... kihkihkih  (sorry awak terkutuk awak)

pada saya.. bila dah kita cakap nak putus tuh putuslah dan saya takkan patah balik dah.. nak-nak kes yang si dia dah berpuluh kali kecewakan kita dan sakitkan hati kita... "sayang sorry.. i janji tak buat lagi.. promise!" sambil angkat tangannya... minggu depan buat balik.. hahahaha  ohh!! itu just example jer yer.. hehehe...  pada saya juga kalau dah belum kahwin dia dah macam tuh bila kahwin nanti macam mana????? ok mungkin tak semua macam tu.. dan mungkin bila dah kahwin nanti dia akan berubah.. tapi kalau dia tak berubah macam mana?? nak bercerai?? huhuhu simpan jauh-jauh... dan ini satu contoh lagi.. awak kenal seorang mamat ini.. dia baik dan awak berkasih sayang dengan dia.. tapi one day awak dapat tahu dia nih penagih dadah... awak mintak putus dan putus.. tapi dalam masa 2/3 hari tup-tup awak baik balik dengan dia... sebabnya awak tak boleh lupakan cinta awak dekat si dia dan si dia janji akan berubah... WTH! dia penagih dadah kot! second chance katanya! saya cukup marah dengan kes macam nih....huhuhuhu 

semua tu atas diri sendiri... tapi pada saya fikir betui-betui, fikir tu biar jauh melangkau 20 tahun akan datang or paling tak 5 tahun akan datang.. apa yang akan jadi pada kita nanti... pada kawan tersayang, saya menyokong apa yang awak lakukan tapi fikirlah masak-masak... jangan biarkan diri terus terseksa dek kerana cinta... yer saya tahu ada yang bahagia... seperti sepupu saya juga berkahwin dengan orang Middle East (kalau sesiapa perasan suami sepupu saya pernah muncul dalam pencentus ummah musim kedua sebagai penceramah jemputan) dan mereka sangat bahagia..alhamdulillah...  tapi tak semua yang bernasib baik... so tepuk dada tanya selera... peace ^-^

eh.. panjang lak essay saya kali nih... huhuhuhu 



saya belanja gambar saya dengan Boyfriend baruuuuuu.... kihkihkih
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



sedondong tak kami????? 
me and Miqdad... anak mix Melayu & Arab... Raya2014





salam sayang....


17 comments:

  1. Sampaikan pesan kakak pada kawan Alham tu. Jadi perempuan kena panjang akal sikit walaupun biasa perempuan mudah cair hatinya. Sesekali biar tegas jadi batu macam Ahlam tak mudah diperkotak-katik. Nampak benar bf dia dah tahu kelemahan kawan Ahlam sebab itu berkali-kali dibuatnya... Sebaiknya carilah yg lain, tinggalkan dia. Jadikan dia sebagai kawan biasa saja bukan pilihan utk hidup bersama..

    ReplyDelete
  2. sedondon hehe. cinta memang buat dah tak nampak jalan dah. Paling baik pemilihan jodoh solat istikharah. Itu yang terbaik :)

    ReplyDelete
  3. Ramai yang couple putus couple putus ni hahaha. Panjang Miera luahkan perasaan ye? Hihi

    ReplyDelete
  4. ramai yg jadi buta mata dan hati dek kerana cinta...

    ReplyDelete
  5. memula baca tajuk ingatkan awk yg jatuh cinta dengan pak arab...eheh..tp btl tu, kene fikir panjang ble bercinta dengan orang berlainan bangsa..dan jauh sekali kalau berlainan agama....

    ReplyDelete
  6. comel boyfriend tu... he he he...

    ReplyDelete
  7. saya ada juga kawan macam ni.. nangis tunggang terbalik sebab lelaki. putus sambung putus sambung.. takkan dah kahwin nanti nak kahwin cerai kahwin cerai kan? harap kawan awak kuat..

    ReplyDelete
  8. dunia cinta mmg mcm tu... yg penting maruah kita tetap terpelihara dan dipelihara

    ReplyDelete
  9. Macam-macam kisah yer. Ade gak cinta putus sambung macam tali gitu yer Ahlam ^-^

    ReplyDelete
  10. "tidak akan memilih jejaka luar atau bukan Malaysian sebagai pilihan hati saya"...kalau sis JM x suka lelaki Melayu..mcm mana nih

    ReplyDelete
  11. apa cite kawan tu..masih hanging ngan pak arab tu ke

    psst..tu ke anak sepupu yg kawin ngan pak arab...kalau kahwin mix ni mmg cantik dan hensem anaknya.....cth terdekat...adik sis JM kahwin dengan muaalaf (mak cina ayah india)...

    ReplyDelete
  12. itu sbb sis JM nk kahwin dgn bukan melayu..tapi...tapi...org melayu sorang pun x pandang..inikan pula org luar sob sob sob

    ReplyDelete
  13. miahahaha.. gitu pun ada.. dah putus tu putus je terus xyah pening2..
    cari je orang melayu senang.. tp kat uni CT ada gak kawan yg kapel n dah kawen pun dengan students arab kami.. muka hasben dia dahla mcm penyanyi arab yg tengah in tu..

    dan dan terus famous hehehe.. what ever it is.. soal jodoh ni kekal misteri.. selamanya..
    dah kawen pun belom tentu itu jodoh sebenar kita.. lets hope for the best untuk kawan tu..

    ReplyDelete
  14. menurut pandangan zizie, mungkin kawan akak ni xleh move on sebab dia xde pengganti. ramai kes camni kak. kalau dia dah ada pengganti, pak arab tu pun dia dah xkisah dh. just my 2 cents.

    ReplyDelete
  15. macam susah je cerita dia ni. hihi. ieza kawin dengan pak arab celup. hahaha.

    ReplyDelete

 
COPYRIGHT OF AHLAM ITU MIMPI. DESIGN WITH LOVE BY PINKILICIOUS